KONGO Nova epidemija ebole odnijela 17 života

Nacional

Demokratska Republika Kongo suočena je s novom epidemijom ebole koja je već odnijela 17 života u pokrajini Ekvator, na sjeverozapadu zemlje, objavilo je u utorak ministarstvo zdravlja.

“Do 3. svibnja ministarstvo zdravstva zabilježilo je dvadeset i jedan slučaj groznice uz krvarenje i 17 smrtnih slučajeva”, navelo je ministarstvo u priopćenju.

To je deveta epidemija ebole u RD Kongu od otkrića tog virusa u zemlji 1976. godine.

Vlada je donijela plan borbe protiv epidemiju, prenosi AFP.

Ekipa ministarstva zdravstva, uz podršku Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i Liječnika bez granica (MSF) stigla je u grad Bikoro, epicentar epidemije.

Bolest je otkrivena u ekvatorijalnom šumskom području, koje graniči s Kongo-Brazzavilleom, oko 600 km sjeverozapadno od Kinshase.

WHO navodi da želi skupiti nove uzorke i senzibilizirati stanovništvo na prevenciju i kontrolu, rekao je direktor te organizacije za Afriku, dr Matshidiso Moeti.

Posljednja epidemija ebole u RD Kongu bila je 2017. i brzo je stavljena pod kontrolu, a prema službenim podacima tada su umrle 4 osobe.

Strašna epidemija pogodila je Zapadnu Afriku između 2013. i 2016. kada je 11.300 osoba smrtno stradalo, a ukupno je bilo zabilježeno 29.000 oboljelih od čega više od 99 posto u Gvineji, Liberiji i Sijeri Leoneu.

Komentiraj