epa

KONGO Na desetke nestalih i 13 mrtvih u potonuću

Trinaest ljudi je poginulo, a 142 se smatra nestalima nakon potonuća broda na jezeru Kivu u istočnom dijelu Demokratske Republike Kongo, rekao je kongoanski predsjednik Felix Tshisekedi u četvrtak.
Smrtonosne brodske nesreće česte su u Kongu, gdje je tek poneka cesta asfaltirana u toj prostranoj zemlji prepunoj šuma, stoga su brodovi često pretovareni iznad svojih kapaciteta.
“Učinit ćemo sve kako se slični događaji ne bi događali u budućnosti”, rekao je predsjednik Felix Tshisekedi. “To je zbog pohlepe pojedinih operatora brodova na rijeci”, dodao je Tshisekedi.
Na prvoj turneji otkako je preuzeo vlast u siječnju, Tshisekedi je rekao novinarima, u blizini mjesta nesreće u provinciji Južni Kivo, da je 37 putnika spašeno.
U spašavanju su pomogli i lokalni ribari.
Relativno malen brod, zvan pirog, krenuo je iz susjedne provincije Sjeverni Kivo u ponedjeljak te se potopio u jezeru u blizini Južnog Kiva, na teritoriju Kalehe.
Nije još jasno tko je upravljao plovilom i kako je točno potonuo, iako se pretpostavlja da je bio pretrpan, što je često slučaj.
“Razumijemo da je brod bio u oronulom stanju”, rekla je lokalna prijevoznička službenica Jacqueline Ngengele.
U najgoroj brodskoj nesreći u povijesti te zemlje, na rijeci Kongo 2010. godine, poginulo je 138 ljudi.

Komentiraj