‘Konglomeracija – izbor iz autorskih predstava Saše Anočića’ na daskama Teatra EXIT

lat. conglomeratio – gomilanje, nagomilavanje, sljepljivanje, spajanje svega i svačega

U petak i subotu na kazališnim daskama Teatra EXIT prikazat će se ‘Konglomeracija – izbor autorskih predstava Saše Anočića‘.

U ‘Konglomeraciji’ igraju ansambli predstava Kauboji, To samo Bog zna, GospOUdinNOUbadi, Niko i NIšt, Smisao života gospodina Lojtrice. Dramaturginja je Pavlica Bajsić Brazzoduro, a za izvršnu produkciju zadužene su Maja Jurić Ivoš i Katarina Grgić.

“Došavši prvi put u EXIT prije 19 godina, Saša Anočić je zapravo došao doma, jer tu je, među nama, bilo najlogičnije mjesto za njegov rad. Naslanjajući se na EXITOVU već prepoznatljivu poetiku, Saša ju je svojom vlastitom poetikom nadograđivao, ali nerijetko i razgrađivao. Svojom pojavom Saša je značajno obilježio ne samo EXIT, nego i hrvatsko kazalište posljednjih dvadesetak godina”, navodi se u najavi ‘Konglomeracije’.

Teatar EXIT

Podsjetimo, Saša Anočić preminuo je iznenada u svibnju ove godine u 53. godini života.

Anočić je rođen u Osijeku 1968. godine. Diplomirao je glumu na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, 1998. godine. Isprva je kao glumac zaposlen u osječkom HNK da bi potom prešao u Zagrebačko kazalište mladih, a odatle u Kazalište Trešnja gdje je do 2014. godine bio i ravnatelj.

U Trešnji je ostvario i brojne zapažene kazališne uloge, a od filmskih uloga izdvajaju se one u filmovima Kauboji; Koko i duhovi; Libertango; Crnci; Zapamtite Vukovar; Gospođa za prije; Armin; Mrtvi kutovi; Leti, leti; Prezimiti u Riju; Chico; Anđele moj dragi.

Režirao je brojne predstave, od kojih je vjerojatno do danas najpoznatija ‘Kauboji’. Ta je predstava označila svojevrsnu prekretnicu u kazalištu. Karte su se rasprodavale u rekordnom broju, a već 2014. godine predstava je brojala 400. izvedbu u Teatru Exit. Za režiju predstave nagrađen je Nagradom hrvatskog glumišta, Plaketom Grada Zagreba, Vjesnikovom nagradom “Dubravko Dujšin”, Marulom za najbolje redateljsko ostvarenje, a predstava u cjelini osvojila je mnogobrojne nagrade.

U GDK Gavelli postavio je predstave “Osmi povjerenik” te “Kiklop”, koja je 2019. godine osvojila nagrade hrvatskog glumišta za najbolju predstavu u cjelini, za najbolje redateljsko ostvarenje te za najbolju sporednu ulogu Živku Anočiću; grand prix za najbolju predstavu u cjelini 36. Susreta kazališta Bosne i Hercegovine 2019., te na 30. Marulićevim danima 2020. nagrade za predstavu u cjelini, za najbolju režiju, za najbolju adaptaciju teksta (Saša Anočić), za glumačko ostvarenje (Franjo Dijak) te za dizajn svjetla (Zdravko Stolnik).

Saša Anočić iza sebe je ostavio kćer Miu Anočić Valentić, koju ima iz prvog braka i koja je također profesionalna glumica, te troje djece koje ima iz drugog braka, Izabelu, Rafaela i Angelu.

Saša Anočić za Nacional 2011.: “Ne mogu zamisliti da tipkam – kemijska, bijeli papir, kava, cigareta, noć”

Komentiraj