HINA / Mladen VOLARIÆ / mm

Konferencija o održivom turizmu na Plitvičkim jezerima

Povodom obilježavanja Međunarodne godine održivog turizma za razvoj, Mreža za održivi razvoj Hrvatske u supokroviteljstvu NP Plitvička jezera i Klastera Lika Destination organizira konferenciju na Plitvičkim jezerima u srijedu (27.09.) u Hotelu Jezero s početkom u 11 sati.

Opća skupština Ujedinjenih naroda, održana 4. prosinca 2015. godine, rezolucijom je proglasila 2017. godinu Međunarodnom godinom održivog turizma za razvoj. Različitim manifestacijama i globalnim akcijama Svjetska turistička organizacija (UNWTO), vlade država kao i razne organizacije, obilježit će ovu godinu s ciljem unaprjeđenja održivog turizma kao doprinosa UN-ovoj Agendi 2030 za održivi razvoj. Ovim obilježavanjima dodatno će se naglasiti važnost međunarodnog turizma za veću osviještenost o bogatom naslijeđu različitih civilizacija kao i bolje razumijevanje raznovrsnih kultura i njihovih vrijednosti.

Akciji obilježavanja Međunarodne godine održivog turizma za razvoj pridružila se i Mreža za održivi razvoj Hrvatske koja, zajedno s NP Plitvička jezera te Klasterom Lika Destination održava konferenciju pod nazivom ‘Izazovi i perspektive održivog turizma Hrvatske’.

Konferencija se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma, Ministarstva regionalnog razvoja i europskih fondova te Ministarstva zaštite okoliša i energetike.

Predsjednik Mreže za održivi razvoj Hrvatske, Tomislav Kovačević, ističe značaj konferencije u vremenu kada u svijetu više milijuna ljudi na dnevnoj bazi putuju kao turisti, povezujući tako različite kulture svijeta. Posebno naglašava gospodarski doprinos turizma u svijetu za sve zemlje, osobito za slabo razvijena područja koja su ranije bila siromašna i nepoznata sve dok ih nisu otkrili ‘turistički nomadi’.

“Iz iskustva znamo kako svaki stihijski razvoj za sebe veže brojne opasnosti i da su posljedice toga često nesagledive. Uz razvijeni turizam na obali, fokus turističkog razvoja stavlja se na razvoj kontinentalnog turizma te je u tom smislu održivi razvoj turizma nezaobilazna tema svih dionika razvoja. Stoga će na konferenciji uz brojne predstavnike turističkih zajednica sudjelovati predstavnici gradova, općina i županija te predstavnici LAG-ova kao nezaobilaznih dionika razvoja ruralnih prostora.

Održivi razvoj počiva na tri stupa: Ekonomskom, ekološkom i društveno-socijalnom, a održivi turizam upravo je taj koji na najbolji način može povezati ove tri osovine.
Konferencija se održava u srcu Like, najpoznatijem Hrvatskom i svjetski poznatom Nacionalnom parku Plitvička jezera koji je pod zaštitom UNESCO-a. Važno je, također, naglasiti kako se upravo na području Like provodi jedinstveni projekt utemeljen na održivom razvoju, projekt integralnog gospodarskog razvoja, pod nazivom INTEGRA LIKA 2020. kojemu je cilj brendiranje ove destinacije.

Hrvatska predstavlja oazu za turiste iz cijelog svijeta, a Lika, zajedno s primorskim dijelom, uistinu je netaknuti biser koji će tek doživjeti pravu turističku valorizaciju. Upravo zbog toga, dolazak brojnih stručnjaka iz turizma te čvrstih pobornika održivog razvoja, dati će snažan pečat putu kojim se treba razvijati hrvatski turizam. Ne zaboravimo da je turizam važan izvor prihoda domicilnog stanovništva, a turisti kao privremeni stanovnici turističke destinacije svoje doživljaje temelje, osim na prirodnim ljepotama i ponudi, upravo na načinu života i običajima lokalnog stanovništva. Stoga se razvoju turizma treba pristupiti planski i dugoročno, vodeći računa o dobrobiti za sve”, piše u priopćenju.

Specijalizirana agencija za turizam UN-a, UN World Tourism Organization (UNWTO) u siječnju ove godine organizirala je svečanost povodom početka Međunarodne godine održivog turizma za razvoj te je tim povodom pokrenula i kampanju ‘Travel. Enjoy. Respect.’ (“Putovati. Uživati. Poštivati.”) s ciljem promicanja održivog turizma među samim putnicima.

Ministarstvo turizma Republike Hrvatske također je obilježilo Međunarodnu godinu održivog turizma za razvoj dvodnevnom međunarodnom konferencijom u travnju ove godine, na kojoj su domaći i inozemni stručnjaci iz različitih područja razmijenili mišljenja i uputili poruke o potrebi razvoja turizma kroz formulu održivosti.

Prijave za konferenciju otvorene su još danas, svoje sudjelovanje možete prijaviti na e-mail: [email protected]

Više informacoija na https://mzorh.eu/konferencija-izazovi-i-perspektive-odrzivog-razvoja-turizma-hrvatske/.

Komentiraj