epa

KONFERENCIJA O KLIMI Macron upozorava Trumpa

Francuski predsjednik Emmanuel Macron upozorio je u ponedjeljak američkog kolegu Donalda Trumpa na njegovu “odgovornost spram povijesti”, glede odluke da povuče SAD iz pariškog klimatskog sporazuma, u intervjuu postaji CBS uoči summitu o klimi u utorak u Parizu.

Macron je odbacio ideju o novom sporazumu koju je iznio Donald Trump nakon svoje odluke od 1. lipnja.

“Žao mi je što to moram reći, to ne ide, dakle, žao mi je ali mislim da se radi o velikoj odgovornosti spram povijesti i prilično sam siguran da će moj prijatelj predsjednik Trump promijeniti mišljenje u nadolazećim mjesecima i godinama”, rekao je smireno francuski predsjednik odgovarajući na engleskom na pitanja američkog novinara Jeffa Glora.

Francuski predsjednik ocijenio je da je “iznimno agresivno odlučiti sam jednostavno napustiti” sporazum zaključen između više od 190 zemalja 2015., ustvrdivši: “Nisam spreman ponovno pregovarati, ali sam spreman ugostiti Trumpa ako se odluči vratiti”.

Upitan o razgovorima s Trumpom, Emmanuel Macron kazao je da vodi “vrlo tečne i otvorene” rasprave s kolegom. Odnos između dvojice šefova država “vrlo je izravan”, ustvrdio je on.

Macron je naglasio povijesni karakter borbe protiv globalnog zatopljenja planeta.

“Ako odlučimo ne djelovati i ne mijenjati način na koji proizvodimo, ulažemo, na koji se ponašamo, bit ćemo odgovorni za milijarde žrtava. Ne želim biti čelnik u takvoj situaciji, dakle djelujmo sada”, rekao je francuski predsjednik.

Komentiraj