KONFERENCIJA O KLIMI: Francuska simbolično predala ključeve Christiani Figueres

FaH

Francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius u subotu je simbolično predao predsjedateljici UN-ove konferencije o klimi ključeve dvorane u Parizu u kojoj će se ona održati, dva dana prije početka pregovora na kojima se treba postići sveopći dogovor o ograničavanju ispuštanja ugljikova dioksida za koje je odgovoran čovjek.

Fabius je drveni ključ predao Christiani Figueres, izvršnoj tajnici postojećeg dogovora o klimi UNFCCC koja će predsjedati summitom na kojemu će više od 140 predsjednika država pregovarati o daljnjim mjerama za smanjenje klimatskih promjena.

U Elizejskoj palači u središtu Pariza francuski predsjednik Francois Hollande primio je četrnaestero predstavnika nevladinih organizacija koje će sudjelovati u pregovorima.

Sudionici konferencije će uglavnom razgovarati o ograničenju klimatskog zatopljenja na 2 Celzijeva stupnja i o prikupljanju sredstava kojima će se najugroženijim zemljama pomoći da se prilagode i opredijele za održivi razvoj.

Konferencija na kojoj će, među ostalima, sudjelovati američki predsjednik Barack Obama, kineski Xi Jinping i njemačka kancelarka Angela Merkel, održat će se uz jake mjere sigurnosti, dva tjedna nakon terorističkih napada u Parizu.

Veliki prosvjedi predviđeni u Parizu otkazani su zbog sigurnosnih razloga, ali će se održati u drugim gradovima u svijetu.

Francuska je uoči početka konferencije o klimi u kućni pritvor smjestila 24 aktivista ekoloških udruga na temelju zakona o izvanrednom stanju uvedenom nakon pariških napada, rekao je u subotu francuski ministar unutarnjih poslova Bernard Cazeneuve.

Cazeneuve je rekao kako postoji sumnja da aktivisti plarniraju nasilne prosvjede u nedjelju, dan prije početka konferencije. Konferencija se završava 11. prosinca.

Komentiraj