Konferencija “Dizajn u praksi” 20. i 21. siječnja u Zagrebu

HINA

U Zagrebu se 20. i 21. siječnja održava konferencija “Dizajn u praksi”, koja će u prostorima Veleučilišta VERN’, galeriji Hrvatskog dizajnerskog društva (HDD) i Kući za ljude i umjetnost Laubi predstaviti prototipove novih i inovativnih praksi obrazovanja dizajnera nastalih na radionicama u sklopu projekta Erasmus+ “Practicing Design”, koji je tijekom dvije godine okupio sedam međunarodnih partnerskih organizacija iz obrazovnog, poslovnog i civilnog sektora.

Kako se ističe u najavi, Erasmus+ projekt “Dizajn u praksi” suradnički je pothvat triju europskih stručnih dizajnerskih organizacija iz Hrvatske, Austrije i Makedonije, Hrvatskog dizajnerskog društva (HDD), austrijske dizajnerske organizacije designaustria te makedonskog partnera Public Room; dvaju obrazovnih ustanova – Veleučilišta VERN’ iz Zagreba i Fakulteta umjetnosti i dizajna Europskog sveučilišta Republike Makedonije iz Skopja, te dviju tvrtki, Prostoria d.o.o., Hrvatska, i Zavar d.o.o., Makedonija.

Konferencija je završno događanje projekta, koji je imao za cilj pronaći nove i inovativne prakse obrazovanja dizajnera kako bi se premostio raskorak između obrazovanja i profesionalnog rada, kao i poboljšati vještine dizajnera potrebne za ostvarivanje kvalitetnijih socio-ekonomskih rezultata.

Ideja je projekta promicanje inovativnih praksi u obrazovanju i osposobljavanju na nacionalnoj, regionalnoj i međunarodnoj razini, sa svrhom podizanja svijesti među svim dionicima i u široj javnosti o potrebnim poboljšanjima kvalitete i relevantnosti trenutnih oblika obrazovanja i osposobljavanja dizajnera, te o prijeko potrebnim vezama sa svijetom prakse.

Projekt se odvijao u dvije faze; u prvoj je zadatak bio kroz izradu studije “Promišljanje obrazovanja za dizajnere” uočiti vještine i znanja potrebne za zapošljivost dizajnera a koje ne pružaju trenutni obrazovni programi dizajna, te na osnovu empirijskog istraživanja raskoraka između postojećih potreba i vještina u obrazovnim programima u Hrvatskoj, Austriji i Makedoniji, izraditi smjernice u skladu s izazovima s kojima se susreću dizajnerska praksa i obrazovanje u 21. stoljeću.

Studija je poslužila kao okvir za konačni rezultat druge faze, “Program obuke ‘Dizajn u praksi 1.0′” s komplementarnim priručnikom, koji integrira međudisciplinarne i poduzetničke vještine putem edukativnih radionica, potiče projekte suradnje među mladim dizajnerima, nastavnicima iz područja dizajna i ekonomije te tvrtkama u sektoru industrijske proizvodnje.

Konferencija “Dizajn u praksi” zamišljena je kao platforma za diseminaciju rezultata provedene studije i programa obuke svim relevantnim dionicima.

Prvi dan konferencije održat će se u prostorima Veleučilišta VERN’ i galeriji HDD-a, a organiziran je u obliku rasprava i panel-diskusija sudionika uključenih u pilot-program koji se provodio tijekom posljednjih nekoliko mjeseci. Drugi dan konferencije održat će se u Laubi u sklopu Međunarodne izložbe grafičkog dizajna i vizualnih komunikacija Zgraf 12, a bit će otvoren široj javnosti te usredotočen na otvaranje tema neformalnog obrazovanja u dizajnu, dizajna u općem obrazovanju i budućnosti dizajnerskog obrazovanja, s naglaskom na regionalnim praksama.

Na konferenciji će sudjelovati domaći i strani govornici Gordana Vrencoska, Danijela Domljan, Damir Bralić, Marko Koržinek, Vlatko Cvrtila, Ivana Borovnjak, Aleksandar Velinovski, Severin Filek, Goran Golik, Marta Naumovska Grnarova, Nikola Radeljković, Benno Flotzinger, Gordana Ćorić, Biserka Komnenić, Oliver Deichmann, Tvrtko Bojić, Ivan Goran Žunar, Danijela Savikj, Michael Schwab, Maja Vardjan, Maja Lalić, Relja Bobić, Petra Milički, Karla Paliska, Sonia Jojic, Isidora Nikolić, Borut Vild, Ivica Mitrović, Harald Begusch i Veronique Marrier, stručnjaci iz područja dizajna, proizvodnog i poslovnog sektora, sveučilišni profesori, predavači, profesionalni dizajneri, polaznici radionica Dizajn u praksi, studenti dizajna, organizatori dizajnerskih događanja i festivala, kao i šira javnost.

Konferenciju organiziraju Hrvatsko dizajnersko društvo i Veleučilište VERN u partnerstvu s ULUPUH-om i Kućom za ljude i umjetnost Lauba.

Komentiraj