– Predsjednik Hrvatskih laburista – Stranke rada i saborski zastupnik Tomislav Končevski ocijenio je u subotu da ih SDP ne želi u svojoj koaliciji jer nekome ne odgovara borba Laburista za radnike i socijalno obespravljene, već im je interes da se okrenu desnom centru, a ljevicu izguraju van.

“Radili smo u Saboru šest mjeseci pošteno, bili smo korektan partner. Mislim da njima ne odgovara netko tko radi. To se sada vidi. Ili smo možda prelijevi, više od njih, pa nekima od njih to ne odgovara”, istaknuo je Končevski u Dnevniku 2 HRT-a.

Upitan jesu li se Laburisti zamjerili SDP-u time što nisu podržali prijedlog za izlasavanje nepovjerenja premijeru Tihomiru Oreškovića, Končevski je rekao da su njihova dva saborska zastupnika glasala protiv opoziva protivno odluci Predsjedništva stranke.

“Mi imamo odluke Predsjedništva. Ja u tom trenutku nisam bio u Sabornici, bio sam spriječen bolešću. Prema tome, nisam mogao utjecati na to. Oni su tako odlučili i povrijedili su, inače, odluku Predsjedništva”, rekao je. O eventualnim sankcijama zbog toga odlučit će Predsjedništvo stranke u ponedjeljak, najavio je.

Na pitanje je li ih iz koalicije izgurao HNS zbog rivalstva u trećoj i četvrtoj izbornoj jedinici, Končevski je rekao kako je sigurno da postoje neki razlozi zašto ih ondje ne žele. “Mi smo valjda postali po nečemu prepoznatljivi, uzimamo jedan dio sigurno njihovog biračkog tijela, i to je tako”, ustvrdio je.

Na pretpostavku da je razlog to što je možda razgovarao s predsjednikom stranke BM 365 – Strankom rada i solidarnosti Milanom Bandićem o preslagivanju, Končevski je rekao da nije s Bandićem razgovarao o preslagivanju.  “Ne, nismo razgovarali o preslagivanju, sigurno. To su novinarski spinovi. To čisto nije istina, a to što sam se ja vidio s Milanom Bandićem na nekim manifestacijama ne znači da smo razgovarali o preslagivanju”, rekao je.

Smatra da te spinove pušta netko kome ne odgovara da su Hrvatski laburisti – Stranka rada u koaliciji s SDP-om i njihovim partnerima. “U tome je stvar. Znači, jednostavno ne žele da jaki Laburisti postoje jer Laburisti se bore za prava radnika, za socijalno obespravljene. Nekome to nije interes. Interes je izgleda u ovoj opciji da se okrene desnici, da se okrene desnom centru, jednostavno da ljevicu izgura van”, istaknuo je Končevski te poručio da ova država neće tako moći sigurno funkcionirati ako ostane bez lijeve opcije.

Odluka Zorana Milanovića, rekao je za N1 televiziju, nije iznenadila Laburiste, koji su bili u prijašnjoj SDP-ovoj koaliciji Hrvatska raste. “Osjećali smo da će se to dogoditi. Poslali smo i dopis svom bivšem partneru, na koji su se oglušili. To nije korektno. Mi nismo napravili nikakvu grešku, svoj smo dio posla obavili jako dobro i na takav način se riješiti partnera mislim da nije korektno”, istaknuo je Končevski.

Laburisti će o tome hoće li na prijevremene parlamentrane izbore izaći samostalno donijeti na  Nacionalnom vijeću 16. srpnja.

“Još nismo odlučili. Imamo nekoliko ponuda. Šesnaestog srpnja na Nacionalnom vijeću ćemo odlučiti kako ćemo izaći na izbore. Pa mislim da najvjerojatnije ćemo samostalno, ali ako će biti nekih stranaka koje su spremne podržati, a ima ih za sada, vidjet ćemo, odlučit ćemo”, poručio je Končevski.

Komentiraj