Borna Filic/PIXSELL

Koncertna dvorana Muzičke akademije u Zagrebu otvara se 12. siječnja

Svečanim otvoranjem koncertne dvorane Blagoja Berse u utorak, 12. siječnja završit će trinaestogodišnji proces projektiranja i izgradnje zgrade Muzičke akademije, a tim je povodom osmišljen i poseban program u sklopu kojega će, uz ostale glazbenike, nastupati studenti i profesori akademije.

Program počinje 12. siječnja u 11 sati svečanom sjednicom u povodu dana Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu nakon koje će uslijediti i svečano otvorenje Koncertne dvorane Blagoja Berse, izvijestili su iz Muzičke akademije.

Iste večeri koncert će uz Zagrebačku filharmoniju pod ravnanjem Tomislava Fačinija i Davora Kelića održati solisti Muzičke akademije Aljaž Razdevšek na saksofonu, Ana Dadić na klaviru, mezzosopranistica Iva Krušić i Eva Šulić na violini. Na programus u djela Franka Martina, Camillea Saint-Saensa, Jakova Gotovca i Arama Hačaturjana.

  • Tijekom svečanoga tjedna Muzičke akademije, koji će trajati do 16. siječnja, nastupit će i Zagrebački solisti te profesori Muzičke akademije, a bit će izvedena i opera “Amelija ide na ples” Gian Carla Menottija nastala u suradnji s kazalištem Mala scena.

Po završetku događanja u sklopu svečanog tjedna, u novoj koncertnoj dvorani bit će izvedena i opera “Madame Buffault” Borisa Papandopula, koja je osvojila nagradu glumišta za najbolju režiju opere u 2015. godini.

Osim toga najavljuju se i gostovanja Heschel kvarteta, Simfonijskog orkestra Akademije za glasbo iz Ljubljane, Autorska večer Alfija Kabilja u suradnji s ansamblom Cantus te druga glazbena i scenska ostvarenja.

Koncertna dvorana Blagoja Berse može primiti najviše tristo posjetitelja, a zamišljena je i projektirana tako da zahvaljujući svojim mogućnostima postane, ne samo središte pedagoškog procesa Akademije, nego i novo, prepoznatljivo središte zagrebačkog i hrvatskog kulturnog života, ističu iz Muzičke akademije.

Promjenjiva geometrija pozornice i gledališta, orkestralna jama, uređaji promjenjive akustike, razni scenski elementi, podizne platforme, povlake, plesni pod, scenska rasvjeta, kino platno i projektor te vrhunski opremljene video i audio režije omogućuju odvijanje i snimanje glazbenih, scenskih i stručni događanja i skupova.

Na raspolaganju su dva koncertna klavira marke Steinway i Bösendorfer, a u planu je i gradnja velikih koncertnih orgulja.

Osim glavnog projektanta zgrade Akademije arhitekta Milana Šosteriča, za dovršetak dvorane zaslužni su projektanti akustike Ivica Stamać, Hrvoje Domitrović i Kristijan Jambrošić (FER), projektant scenske rasvjete Boris Popović (ADU) i projektantica interijera arhitektica Vilina Vučinović iz tvrtke Jurcon, dodaje se u priopćenju.

Komentiraj