Koncerti i festivali ne moraju biti “odlagalište plastičnog otpada”

Greenpeace

Organizacija Greenpeace je prisustvovala festivalu Soundwave u The Garden Resortu u Tisnom, festivalskoj lokaciji koja je od ove godine odlučila “reći ne” slamkama i plastičnim čašama za jednokratnu upotrebu.

The Garden je na taj način pokazao ostalim organizatorima i lokacijama na Jadranu da se može zabavljati i na odgovorniji i održiviji način. Volonteri su educirali posjetitelje, pozvali ih da izračunaju zagađenje te da potpišu peticiju protiv plastike za jednokratnu upotrebu.

Nakon svakog koncerta ili festivala mogu se vidjeti neugodne scene gomile odbačenih plastičnih čaša. Procjenjuje se da svake godine u morima i oceanima završi do 12.7 milijuna tona plastike, odnosno jedan kamion plastike svake minute.

“Imamo veliki problem s plastičnim otpadom što više nije potrebno objašnjavati nikome. Nažalost, posljedice prekomjerne proizvodnje i korištenja jednokratne plastike vidljive su na svakom koraku. U svijetu gotovo da više nema plaže koja je pošteđena najezde otpada, a ono što vidimo samo je vrh sante leda. Tražimo da se nova EU direktiva kojom se planira zabraniti određene artikle čim prije implementira u zakone i pozivamo sve festivale, ugostiteljske objekte, tvrtke i pojedince da nam se pridruže“, poručila je Petra Andrić, voditeljica Greenpeaceove kampanje, dodavši kako koncerti i festivali generiraju zabrinjavajuće količine.

“Uložili smo trud da pronađemo način da The Garden ne bude još jedno mjesto koje zoru dočeka zatrpano plastikom. Zbog toga smo gotovo ukinuli upotrebu plastičnih slamki, uveli čaše biljnog porijekla te postavili edukativne plakate i kante kako bi ih se odvojilo za kompostiranje. Posjetitelji vrlo pozitivno reagiraju. U dogovoru s lokalnom zajednicom postavili smo i kante za odvajanje drugih vrsta otpada, a organizacijom besplatnog prijevoza smo smanjili ugljični otisak. Pozivamo i druge festivale da prihvate izazov, svi se moramo uključiti u razvoj održivog turizma”, rekao je Nick Colgan, domaćin lokacije.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]