Koncert majstorica Đana Kahriman dobitnica je Nagrade Ivo Dražinić

DSO

Nagrada Ivo Dražinić je dodijeljena mladoj dubrovačkoj violonistici Đani Kahriman u atriju Kneževa dvora.

Nakon što je violinistica zajedno s čelistom Smiljanom Mrčelom i Dubrovačkim simfonijskim orkestrom pod ravnanjem Christopha Königa, nastupila u Brahmsovom Koncertu za violinu, čelo i orkestar u a molu, Đani Kahriman uručena je časna nagrada.

U petnaestoj godini postojanja LAUS Akademije, koje je maestro Ivo Dražinić bio jedan od utemeljitelja, po drugi puta dodjeljuje se Nagrada koja nosi ime Iva Dražinića želeći posebno istaknuti vrijednosti kojima je posvetio cijeli svoj profesionalni život, a to je učenje, predan rad, pomoć i poticaj mladim, talentiranim glazbenicima na njihovom profesionalnom putu te iznad svega istinsku strast muziciranja. Stoga se Nagrada dodjeljuje mladom glazbeniku koji je svojim trudom, talentom, posvećenosti glazbi i posebnom umjetničkom karizmom osvojio svjetske pozornice, žirije i publiku. A upravo to i jest Đana Kahriman, violinistica iza koje su brojne nacionalne i međunarodne nagrade te koja djeluje kao koncert majstorica Dubrovačkog simfonijskog orkestra i članica Zagrebačkih solista.

Na početku dodjele ravnatelj DSO-a, Damir Milat, istaknuo je zadovoljstvo što nagrada odlazi u ruke koncert majstorice Dubrovačkog simfonijskog orkestra, a potom je Goran Končar, profesor Laus akademije, obrazložio publici zašto je nagrada dodijeljena Đani Kahriman. Prisjetio se samih početaka mlade glazbenice, njezinih nastupa i nagrada, spomenuvši ponude koje je Đana dobijala za studij u Americi, no ipak je odlučila svoje školovanje nastaviti u Zagrebu. Potom je pročelnica Upravnog odjela za kulturu i baštinu, Ana Hilje, u ime Grada Dubrovnika čestitala Đani te joj uručila nagradu.

U drugom dijelu koncerta orkestar je izveo Schubertovu Simfoniju br. 6 u C duru. Inače, Christoph König, njemački dirigent o čijoj jasnoći, osjećaju i elegantnoj interpretaciji kritika piše u superlativima, ravnao je DSO-om po prvi puta. Trenutno je glavni dirigent i glazbeni direktor renomiranih luksemburških Solistes Européens.

Čelist Smiljan Mrčela djeluje kao solo violončelist Zagrebačke filharmonije i član Zagrebačkih solista. Dobitnik je prvih nagrada na domaćim i međunarodnim natjecanjima kao što su natjecanje Marcosig u Goriziji, Hrvatsko državno natjecanje u Varaždinu te natjecanje Antonio Janigro u Poreču. Predstavljao je Hrvatsku na koncertima mladih talenata i laureata u Moskvi u organizaciji Fondacije Vladimira Spivakova. Kao član Hrvatskog gudačkog kvarteta, dobitnik je nagrade Darko Lukić za 2014. godinu.

DSO, dirigent Christoph König, Đana Kahriman i Smiljan Mrčela redom su izazvali oduševljenje kod publike koja ih je ispratila dugim pljeskom i ovacijama.

Komentiraj