facebook.com

Koncert Antiphonusa i opernih zvijezda Krešimira Stražanca i Roberta Bartnecka

Nakon što su na poziv glasovitog Helsinškog baroknog orkestra s Edinom Karamazovom nastupili u rasprodanoj dvorani Camerata i doživjeli ovacije publike, Ansambl Antiphonus će već šest godinu zaredom izvesti Bachovo remek-djelo, Muku po Ivanu, koja je postala najtraženiji i najposjećeniji korizmeni koncert, kao i najveća glazbena atrakcija u ovom dijelu repertoarne godine.

Antologijski Johannespassion, uz dirigentsku palicu cijenjenog Tomislava Fačinija, umjetničkog voditelja Ansambla Antiphonus te zvijezde inozemnih opernih pozornica, tenora Roberta Bartnecka i basbaritona Krešimira Stražanca u zahtjevnim ulogama Evanđelista i Isusa, vjernu publiku očekuje u nedjelju 04. ožujka u Hrvatskom glazbenom zavodu s početkom u 20 sati.

Muka po Ivanu iliti Johannespassion skladana je u vrijeme Bachova boravka u Weimaru, a berlinska ju je Singakademie prvi put izvela 1833. godine. U tekstu je sam Bach isprepleo prizore – Petrov plač, kidanje zastora i potres zemlje, dok tonskim simbolizmom djelo izražava dvojaku ideju – poniženje Boga-Čovjeka u bolima te Isusovo uzvišenje u pobjedi nad smrću i paklom.

“Bach nas ostavlja bez teksta. Svaki put. Slatki križu, slatki Čavli, slatka Korizmo u kojoj nam stoljeća poručuju: potrčite – Kamo? …na Golgotu, gdje cvjeta vaše spasenje”, kratka je pozivnica Antiphonusovaca i Tomislava Fačinija za nedjeljni koncert koji obećaje vrhunski glazbeni doživljaj.

www.hgz.hr

Komentiraj