KONCERT ALJOŠE JURINIĆA: Svečano otvorene 41. Samoborske glazbene jeseni

FaH

Koncertom mladog hrvatskog pijaniste Aljoše Jurinića svečano je u subotu otvoreno 41. izdanje Samoborske glazbene jeseni.

Za samoborski je koncert jedan od ponajboljih hrvatskih mladih pijanista Jurinić odabrao skladbe Reverie Claudea Debussyja, 1. sonatu za klavir u fis-molu, op.11 Roberta Schumanna i 4. baladu za klavir u f-molu, op.52 Frédérica Chopina. Bio je to spektar od nježnih, bogatih i toplih boja Debussyja, romantičnog pa snažnog ugođaja Schumanna, te sve do vrhunca večeri u impresivnoj izvedbi tehnički izazovnog Chopina. Jurinić je izazvao oduševljenje publike te je nagrađen dugotrajnim pljeskom, a odužio se dvostrukim dodatnim programom.

Aljoša Jurinić najveći je uspjeh do sada postigao 2012. pobjedom na uglednom pijanističkom natjecanju Robert Schumann u Zwickauu. Prošle godine bio je finalist 17. međunarodnog pijanističkog natjecanja Fryderyk Chopin u Varšavi, a ove je godine osvojio petu nagradu na međunarodnom pijanističkom natjecanju kraljice Elizabete u Belgiji. Najmlađi je dobitnik godišnje nagrade Vladimir Nazor, pobjednik je mnogih natjecanja u inozemstvu i Hrvatskoj, a 2013. pobijedio je i na 10. međunarodnom natjecanju mladih glazbenih umjetnika Ferdo Livadić u Samoboru.

Na svečanom otvorenju 41. Samoborske glazbene jeseni 24. rujna u župnoj crkvi svete Anastazije u Samoboru bili su brojni uzvanici, među njima saborski zastupnici Davor Ivo Stier, Drago Prgomet, Dražen Bošnjaković, a sve goste i predstavnike pokrovitelja pozdravio je umjetnički ravnatelj Samoborske glazbene jeseni Srećko Bradić. Ovogodišnje izdanje festivala proglasila je otvorenim pomoćnica ministra kulture Iva Hraste Sočo, a svečani koncert otvorenja izravno je prenosila Hrvatska radio-televizija.

Pokrovitelji 41. Samoborske glazbene jeseni su predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, Ministarstvo kulture, Zagrebačka županija, Grad Samobor i Addiko Bank.

U jutarnjem dijelu festivala 24. rujna koncertom polaznika radionica završen je ovogodišnji Ivana Bilić Marimba Week, koji je bio uvertira u program Samoborske glazbene jeseni.

U nedjelju, 25. rujna, na rasporedu su dva koncerta. Prvo će od 18 sati u Galeriji Prica svoj recital izvesti violončelistica Latica Anić, prošlogodišnja dobitnica nagrade za izvedbu djela hrvatskog autora na natjecanju Ferdo Livadić, a klavirska pratnja bit će joj Krešimir Starčević. Drugi koncert je od 20 sati u franjevačkoj crkvi, a nastupa Camerata Cantilly pod umjetničkim vodstvom Mihaela Paara.

Komentiraj