KOMŠIJAMA PAO ŠEĆER U Srbiji i BiH poskupjela popularna hrvatska čokolada. ‘Kao da je pune zlatom… Da nisu tartufe stavili u nju’

Autor:

14.01.2016., Zagreb - Proizvodnja cokolade i pralina tvornice Kras."nPhoto: Borna Filic/PIXSELL

Borna Filic/PIXSELL

Građani Srbije i BiH komentiraju novu situaciju oko cijena čokolade. Nedavno su se, naime, na društvenoj mreži Reddit ozbiljno požalili kako je čokolada iz Hrvatske strašno poskupjela. Riječ je o Kraševoj Dorini, mogima omiljenoj slastici.

Ljudima u Srbiji i BiH strašno su zasmetale visoke cijene Dorine iz Kraša. U Srbiji, javljaju građani, Dorina Jaffa stoji 330 dinara, što je oko 2,8 eura, a Dorina Domaćica je pak 760 dinara, što je oko 6,5 eura. Međutim, pronašli su i Dorinu Domaćicu za 840, što je oko skupih 7,2 eura.

 

Jel ovo realno? Šta se ovo dešava? Snimljeno u Mega Maxi-ju na Vilinim Vodama…
byu/Practical-Building42 insrbija

Istovremeno, u BiH netko je nabasao na Dorinu Keks koja košta nemalih 9 KM, što je, pak, oko 5 eura, a korisnik je odmah usporedio to s nedavnom cijenom od 3,5 KM, odnosno oko 1,8 eura.

Da li je ovo realno?
byu/SubaTrotter insrpska

 

“Ovu čokoladu sam donedavno na akciji plaćao 3,5 marke, a redovna cijena je bila 5 maraka. Na osnovu čega ova čokolada sada košta 9 maraka”, napisao je ogorčeni korisnik na društvenoj mreži.

Razvila se žustra polemika. Imaju poruku i za Vučića

“U Nizozemskoj je jeftinija s dostavom na kućnu adresu”.
“Da nisu tartufe stavili u čokoladu”.
“Čokolada je sad luksuz”.
“Nevjerojatno. Ova košta kao da je pune zlatom”.
“Možda je od kavijara”.
“Cijena kao da je na javnoj nabavi”.
“Je*i, Vučko, je*i, kad nas možeš i na suho”.
“Uf, u Srbiji su i socijalne čokolade 200 dinara”.

Ovako glase samo neki od duhovito-sarkastičnih komentara potrošača na mreži koje je razljutila nemoguća cijena hrvatske čokolade.

Slatka čokolada, gorka cijena

Rast cijena čokolade, kažu svjetski ekonomisti, uvjetuju cijene kakaovca na globalnom tržištu, a one su se utrostručile u odnosu na situaciju prije deset godina. Od početka ove godine su se udvostručile, što sugerira značajan rast cijena čokolade u bliskoj budućnosti.

Od početka veljače cijene kakaovca na tržištu premašile su 5000 dolara po toni, što je najviša razina od 1977. godine. Nedavni ugovori dosegnuli su rekordne cijene iznad 8400 dolara po toni, što znači da su se cijene utrostručile u odnosu na one prije deset godina.

Većina svjetskog kakaovca dolazi iz zapadne Afrike, pri čemu su Gana i Obala Bjelokosti najveći dobavljači. Međutim, proizvodnja u posljednje tri godine ne zadovoljava potražnju, što je dovelo do rasta cijena čak i prije nedavnih oluja, bolesti usjeva i zatvaranja tvornica koje su dodatno poremetile žetvu i rad prerađivača kakaovca, javili su ranije mediji, prenio je Nacional.hr.

NAVALITE DOK JE IMA Čokolada sve skuplja zbog sve manjih zaliha kakaovca i šećera

 

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.