David Komšić proglašen je u ponedjeljak na zagrebačkom Županijskom sudu krivim za ubojstvo Kristine Krupljan. Komšić je proglašen krivim za teško ubojstvo i nepravomoćno je osuđen na 30 godina zatvora.

Komšićev otac je nakon čitanja presude prvo zapljeskao, a potom je počeo galamiti: “Sudite dijete, jer je došlo iz Bosne!”, nakon čega je napustio sudnicu. Komšić je presudu slušao pognute glave.

“Kriv je za ubojstvo Kristine Krupljan u nakani da je usmrti nakon izlaska s nožem joj je zadao 73 ubodne rane i 15 reznih rana”, pročitala je sutkinja Sanja Mazalin i dodala da je Kristinu ubio na jako okrutan način.

Komšić mora platiti i 158 tisuća kuna, te mu je produžen istražni zatvor.

“Tragovi njenih tenisica pokazuju da se pokušala obraniti. Smrt nije nastupila trenutno. Bila je svjesna nekoliko minuta i jako patila. Takvo njeno stanje je trajalo za vrijeme svih ozljeda. Za vrijeme dok joj je nanosio sve te ozljede Kristina je bila svjesna. Suočena s boli i strahom ovom ubojstvu je dalo teški oblik ubojstva. Da je Kristina umrla odmah tad bi djelo bilo obično ubojstvo. No njena svjesnost i stanje boli su djelo označile teškim ubojstvom”, pročitala je sutkinja.

Dodala je kako je ovo jedno od najbrutalnijih ubojstava, ali nije iz bezobzirne osvete. “Ostaje nepoznato što je Davida nagnalo da reagira na tako brutalan način, što je točno okidač za ubojstvo, jer se Komšić odbio braniti”.

Vještačenje je pokazao da je njegova sposobnost shvaćanja radnji iako narušena bila je očuvana, znao je znao što radi i mogao je vladati svojim postupcima. Psihološko vještanje pokazalo je kako su kod Davida Komšića prisutna narcistička obilježja, egocentričnost, potreba za dominacijom, prenaglašena vlastita važnosti, potreba da ga se stalno hvali.

“Bilo je sporno hoće li se na njega s obzirom da je mlađi punoljetnik primjenjivati maloljetničko pravo, radi razjašnjenja treba reći da se protiv njega vodio postupak prema sudovima za mladež. Sudilo mu vijeće za mladež. Na kraju tek prilikom donošenja presude sud odlučuje koje će pravo primjenjivati. Sve stručne osobe samo su pomoć sudu prilikom donošenja odluke. Zato će se u pisanom presudi izreći i pisani stav suda”, pročitala je.

Podsjetimo, u optužnici podignutoj u lipnju, a potvrđenoj u listopadu prošle godine, Komšića se teretilo da je 22. veljače oko 21,30 sati u Zagrebu, na izuzetno brutalan način usmrtio bivšu djevojku nakon što su se vratili iz večernjeg izlaska, a znajući da je ona u novoj ljubavnoj vezi s drugim i da je trudna te da želi prekinuti emotivnu vezu s njim.

Najprije ju je “ponukan ljubomorom i željom za odmazdom te u nakani da ju usmrti” lijevom rukom pritisnuo na vozačko sjedalo kako se ne bi mogla osloboditi i micati, a potom joj “nožem zadao sedamdesetak ubodnih i ubodno-reznih rana te petnaestak reznih rana po tijelu i glavi”.

Županijski sud u protekla je dva mjeseca saslušao svih 18 predloženih svjedoka i proveo vještačenja.

U prosincu je zagrebačko Općinsko državno odvjetništvo podignulo još jednu optužnicu protiv Komšića i to zbog sumnjne da je Kristini Krpljan, zajedno sa svojim prijateljima, u studenome 2016. presreo put automobilom, vikao na nju, vrijeđao je i oštetio joj automobil.

Komentiraj