Komšić o Mesićevom pismu Bidenu: “Koncept konstitutivnosti nepresušan je izvor konflikata”

Koncept konstitutivnosti “nepresušan je izvor konflikata svih vrsta”, a “Bosna i Hercegovina će kad-tad biti građanska država”. To je izjavio član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Željko Komšić komentirajući u srijedu pismo o BiH koje je bivši predsjednik Republike Stjepan Mesić poslao izabranome američkom predsjedniku Joeu Bidenu, i o njemu govorio u novom broju Nacionala.

STJEPAN MESIĆ: ‘Bidenu sam poslao prijedloge za očuvanje BiH, SAD i EU trebaju pomoći da profunkcionira kao država’

Komšić je Mesićevo pismo komentiro za radiosarajevo.ba, koji prenosi kako “”zagrebački nacional.hr piše da se Mesićevo pismo odnosi na prijedlog kako Bosnu i Hercegovinu ustrojiti po građanskom, a ne nacionalnom principu”.

“Mislim da predsjednik Mesić, kao iskusan političar i kao čovjek koji je dokazano dobronamjeran prema BiH i svim njenim ljudima, sasvim ispravno shvaća šta je potrebno našoj zemlji i gdje se nalazi svojevrstan izlaz iz ovog našeg političkog i društvenog kaosa”, kazao je Komšić.

“Takozvani koncept konstitutivnosti, kao način društvenog i državnog uređenja BiH, osim što je prevladan kao koncept i model u svim demokratskim društvima, u BiH je nepresušan izvor konflikata svih vrsta. Etničkih pogotovo”, dodao je Komšić.

Prema njegovim riječima, građanski model uređenja države i društva je “spasonosan koncept za BiH, i jedini model koji garantira potpunu zaštitu prava svakog građanina naše zemlje, uključujući i prava koja proizlaze iz etničke pripadnosti svakog našeg građanina”.

“Stipe Mesić, za razliku od mnogih političara, novinara i javnih djelatnika iz Hrvatske, pokazuje da razumije BiH, i da je prijatelj naše zemlje. BiH će kad-tad biti građanska država, i na tome treba strpljivo i predano raditi. Svi mi znamo da to ne može biti odmah sutra, ali mi koji vjerujemo u ovu zemlju moramo imati tu vrstu svijesti”, zaključio je Komšić u izjavi za Radiosarajevo.ba.

Komentiraj