KOMŠIĆ: “Milanović razočarao i uvrijedio brojne građane BiH”

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović “razočarao je i uvrijedio brojne građane BiH”, prenio je N1 izjavu hrvatskog člana Predsjedništva BiH Željka Komšića, koji je komentirao današnju Milanovićevu tvrdnju kako hrvatski generali pred Haškim sudom nisu osuđeni za udruženi zločinački pothvat.

“Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović u žiži je javnosti zbog izjave u kojoj je negirao presudu Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju. Izjava je izazvala brojne oštre reakcije u BiH”, objavio je N1. Udruženi zločinački pothvat, naime, nije presuđen za Oluju, ali jest za Herceg-Bosnu, i u njemu su, prema presudi Haškog suda, sudjelovali hrvatski generali Slobodan Praljak i Milivoj Petković.

“Nakon rata bilo je pokušaja, ne ulazim u motive, da se na sudu, na haškom tribunalu sve ovo prikaže kao zajednički zločinački pothvat. To je propalo kao namjera”, kazao je danas Milanović.

“Izjava je neprihvatljiva i štetna za odnose dvije zemlje”, izjavio je Željko Komšić. “Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović nastavlja s ‘anticivilizacijskom politikom negiranja haških presuda koju je snažno zastupala njegova prethodnica Kolinda Grabar Kitarović.Ne mogu reći kako se nadam u to da će popraviti štetu, ali bi to bilo dobro i za njega i za Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu.”

“Nažalost, stanje sa našim susjedima kada govorimo o ratnim zločinima tu nemamo neki uspjeh, da tako kažem, u smislu poboljšanja procesuiranja, da se pruži pomoć. Primjer nam je ova izjava a i svakako kontinuirana zloupotreba dvojnog državljanstva, gdje se državljani BiH koji imaju dvojno državljanstvo nađu na teritoriji Hrvatske i to im služi kao utočište, odnosno prilika da pobjegnu od pravosudnih organa u BiH”, rekao je Nezir Pivić, zamjenik ministra pravde BiH.

Udruženi zločinački poduhvat, presuđen u Haškom tribunalu je nepobitna činjenica, podsjećaju bivši logoraši Herce-Bosne i dodaju da je u presudi obuhvaćenja uloga i državnog vrha Hrvatske.

“Kada se govori o presuđenom udruženom zločinačkom pothvatu, u kome su učestvovali HVO, jedinice hrvatske vojske, odnosno sami državni vrh Republike Hrvatske, to je nepobitna činjenica. I ako to gospodin Milanović osporava, onda on sebe ne može nazivati Europljaninom niti demokratom jer ne poštuje najvišu sudsku instancu. Onda se on bavi politikantstvom”, izjavio je Edin Batlak iz Udruženja logoraša Mostar.

Komentiraj