KOMŠIĆ “Koncept Herceg-Bosne mora biti pobijeđen”

N1

Kandidat za hrvatskog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine na listopadskim izborima probošnjački političar hrvatskih korijena Željko Komšić u petak je kazao je siguran u pobjedu nad svojim glavnim rivalom Draganom Čovićem iz HDZ BiH te je pozvao na potporu onim snagama u BiH koje se bore za državu u kojoj će biti zaštićena prava svakog građanina.

Na izbornoj konvenciji njegove stranke Demokratska fronta (DF) održanoj u Sarajevu Komšić je poručio kako je vrijeme za “obranu BiH”.

Ustvrdio je kako u BiH u politici danas dominiraju oni  koji nisu odustali “od trećih i četvrtih entiteta, herceg-bosni i ratnih planova”.

“Moramo ih zaustaviti. Nemamo novog načina za korak naprijed”, kazao je Komšić pojanjavajući kako njegov glavni rival Čović sada političkim sredstvima pokušava ograditi ono što se nije moglo ograditi žicom pa ga stoga mora pobijediti a dvojba u tom strazu svodi se na izbor “između Herceg-Bosne i Bosne i Hercegovine.

Kazao je kako mu je cilj urediti zemlju na način da svi u njoj budu isti što znači da u središtu bosanskohercegovačkog društva i njegovih zakona mora stajati čovjek-pojedinac s pravom da bude što god želi.

Komšić je gorljivi zagovornik građanske države i protivnik konstitutivnosti tri naroda naroda, mada su i jedno i drugo načelo u osnovi Daytonske Bosne i Hercegovine.

Dodao je kako “propali Tuđmanovi špijuni iz Zagreba” podmeću DF-u kako je to politika borbe protiv identiteta Hrvata, Bošnjaka i Srba a zapravo je riječ o nastojanju da se u BiH poštuju prava pojedinca i njegovog dostojanstva što znači i zaštitu hrvatstva, bošnjaštva i srpstva te religijskog i svakog drugog opredjeljenja.

Kazo je kako nitko u BiH ne pokušava formirati nadnaciju a DF se zalaže za decentraliziranu BiH sastavljenu od regija ali ne etničkih nego ekonomskih i geografskih.

Komšić je od 2006. do 2014. u dva mandata bio hrvatski član Predsjedništva BiH izabran glasovima Bošnjaka, a i na narednim izborima u listopadu se kandidirao za hrvatskog člana predsjedništva.

Potporu Komšiću i njegovoj stranci na konvenciji u Sarajevu je došao dati predsjednik Liberalno-demokratskog saveza Srbije (LDS) Čedomir Jovanović a u istupu pred sudionicima konvencije kazao je kako se na to odlučio nakon što je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić odlučio u kampanji poduprijeti Milorada Dodika i njegovu politiku koja ima za cilj podjele i rušenje BiH.

“Predsjednik Srbije nema što tražiti s Dodikom”, kazao je Jaovanović dodajući kako se Srbija ne  bi smjela identificirati s politikom koja niječe genocid u Srebrenici i koja otvara prostor da se sutra dogodi još veće zlo.

Jovanović je osudio i predsjednika HDZ BiH Dragana Čovića zbog njegovog koaliranja s Dodikom.

“Neka kaže Čović da se dogovorio s Dodikom. Ako je taj dogovor dobar neka to otvoreno kaže. Neka to kaže i Dodik koji svako malo prevrće jasenovačke kosti”, kazao je Jovanović ističući kako je nacionalizam prokletstvo bez obzira od kuda dolazi.

Na kraju je upozorio kako je cijela regija pred velikim pritiskom te kako će u predstojećim mjesecima morati biti rješena ključna pitanja refrenduma u Makedoniji, izbora u BiH te potom dogovora između Srbije i Kosova koji se, kako je istaknuo, ne smije svesti na pregovore o teritoriju nego o uspostavi trajnog mira i povjerenja.

Komentiraj