Komšić: “Dodikovo osporavanje vojske BiH ne smije se tolerirati”

Hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić izjavio je kako su prijetnje srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika usmjerene protiv opstanka oružanih snaga BiH “vrlo ozbiljna prijetnja” miru i sigurnosti, koja se ne smije tolerirati.

Komšić je to izjavio na svečanosti obilježavanja 16. obljetnice uspostave jedinstvenih oružanih snaga na razini države BiH, održane u Sarajevu, prenosi HRT.

Na svečanosti u Sarajevu Željko Komšić kazao je kako je reforma obrane svih proteklih godina pokazala rezultate iznad očekivanih te da bosanskohercegovačka vojska predstavlja važan element provedbe planova čiji je cilj da BiH postane punopravnom članicom NATO-a.

Oružane snage BiH uspostavljene su 2005. nakon raspuštanja vojski dvaju entiteta, naslijeđenih iz rata. Oružane snage BiH zamišljene su kao struktura koja ima do deset tisuća profesionalnih pripadnika i čiju okosnicu čine tri pješačke pukovnije koje baštine tradicije nekadašnjeg HVO-a, Armije BiH i vojske RS.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik sada dovodi u pitanje zakonitost te reforme, utemeljene na odlukama državnog parlamenta, te je najavio kako će Narodnoj skupštini Republike Srpske do 10. prosinca predložiti da se djelovanje oružanih snaga BiH u tom entitetu proglasi nezakonitim. Najavio je i kako će u razdoblju od šest mjeseci nakon toga biti ostavljen prostor za eventualni dogovor o smanjenju oružanih snaga BiH za 50 posto, demilitarizaciju države ili pak za ponovnu uspostavu raspuštene vojske RS.

Komšić je na svečanosti, održanoj u nazočnosti predstavnika NATO-a, EUFOR-a i Ministarstva obrane Velike Britanije, kazao kako su to neodgovorne izjave koje predstavljaju opasnost za svakog građanina BiH. “Javno dovoditi u pitanje postojanje oružanih snaga BiH, posebice iz pozicije člana Predsjedništva BiH, vrlo je ozbiljna prijetnja miru i sigurnosti države”, kazao je Komšić. Dodao je kako je najbolji odgovor na to da vojnici nastave predano obavljati svoje zadaće i čuvati postojeće strukture.

Komšić je kazao kako je uvjeren da će, unatoč sadašnjoj krizi, oružane snage BiH nastaviti još dugo postojati i biti iznad politike svakog pojedinca te primjer kakva je BiH kao država moguća.

Ministar obrane BiH Sifet Podžić također je upozorio kako se duboka politička kriza u zemlji najviše odražava baš na vojsku, a napade na nju opisao je kao nedopustivo djelovanje koje bi moralo biti kažnjeno. “Onima koji to čine želim poručiti da oružane snage nisu same, da su uz njih građani i naši brojni prijatelji”, rekao je Podžić.

To je odmah potvrdila i Annabel Goldie, državna ministrica u britanskom ministarstvu obrane, koja je također bila na svečanosti u Sarajevu. Najavila je nastavak potpore Velike Britanije bosanskohercegovačkoj vojsci, u čijoj je uspostavi i reformi aktivno sudjelovala, jer se to dogodilo u razdoblju kada je visoki predstavnik međunarodne zajednice bio Britanac Paddy Ashdown. “Jedinstvene oružane snage najbolji su način da se štite interesi svih u BiH”, kazala je Goldie.

Velika Britanija postavila je svoju generalicu Pamelu McGaha za novu zapovjednicu NATO stožera u Sarajevu. Do sada su na toj dužnosti u pravilu bili američki generali.

 

Komentiraj