Kompaniji Amazon isplatila se kupnja filma “Borat 2” za 80 milijuna dolara

Kompanija Amazon Studios pohvalila se s ogromnom gledanošću filma „Borat Subsequent Moviefilm“ koji se o petka prikazuje na njihovoj streaming platformi Amazon Prime. Platforma, koja diljem svijeta ima oko 150 milijuna pretplatnika, inače ne objavljuje podatke o gledanosti filmova i serija, navodi kako su deseci milijuna gledatelja pogledali komediju, nastavak filma „Borat“ iz 2006. godine.  Dodatan razlog za slavlje je činjenica da se kompaniji Amazon očigledno isplatila kupnja ovog filma. Oni su ga, kako je objavljeno, kupili od kompanije Universal za 80 milijuna dolara.

Kako je objavio portal Deadline, Sacha Baron Cohen, glavni glumac i koproducent filma, insistirao je na tome da se film počne prikazivati u kinima prije američkih predsjedničkih izbora koji će se održati 3. studenoga. Distributer filma, kompanija Universal, se nije složila s tom idejom s obzirom da je velik dio kino dvorana u Americi zatvoreno zbog pandemije koronavirusa, a ona koja su otvorena mogu primiti limitirani broj gledatelja. U tim uvjetima zarada na kino blagajnama bila bi daleko manja od očekivane. Uslijed tog razmimoilaženja, kompanija Universal je poručila Sachi Baronu Cohenu da može prodati film nekoj streaming platformi jer jedino oni mogu prikazati film prije održavanja predsjedničkih izbora.

Baron Cohen pregovarao je s nekoliko streaming platformi sve dok Amazon Prime nije pristao platiti 80 milijuna dolara za prikazivanje filma na svojoj platformi. Pri tome, on je postavio jedan važan uvjet, a to je da se film prikaže besplatno svim pretplatnicima Amazon Primea. Naime, neke platforme, kada ulože velik novac u neki film kao što je ovog puta bio slučaj, koriste PVOD odnosno „pay video on demand“ pri čemu gledanje naplaćuju između 20 i 30 dolara. Amazon  je pristao na taj njegov uvjet.

Iako su reakcije filmskih kritičara raznolike, gledanosti filma zasigurno je doprinijela scena s Rudyjem Giulianijem, odvjetnikom Donalda Trumpa, koja sugerira mogućnost da je on želio spavati s novinarkom koja ga je intervjuirala, a zapravo se radi o glumici iz filma. Na društvenim mrežama, podršku filmu dale su zvijezde Ariana Grande, Katy Perry, Seth Rogen, Taika Waititi, Kim Kardashian, Drake, Josh Gad i Amy Schumer.

Komentiraj