Komisija provjerava Amazon, Spotify, Apple i druge platforme zbog kršenja Zakona o digitalnim uslugama

Povjerenik Europske komisije za unutarnje tržište Thierry Breton kaže kako postoji nekoliko online platformi koje ne poštuju obveze Zakona o digitalnim uslugama.

Europska komisija će “progoniti” tehnološke tvrtke koje nisu u potpunosti otkrile broj korisnika prema Zakonu o digitalnim uslugama, rekao je danas Breton u izjavi usmjerenoj na tvrtke uključujući Amazon, Apple i Spotify.

“Žao mi je što moram reći da postoji nekoliko internetskih platformi koje nisu poštovale svoje obveze i nisu uopće pružile korisničke brojeve ili su jednostavno izjavile da ne zadovoljavaju pragove za označavanje”, rekao je Breton na konferenciji Komisije.

“Dopustite mi da ovo bude jasno: kada kažem da online platforme moraju objaviti ‘korisničke brojeve’, mislim na brojeve, a ne na neke generičke izjave,” rekao je. “Nećemo tolerirati taktiku odugovlačenja kada je u pitanju provedba DSA; poduzet ćemo mjere i krenuti u lov na tvrtke koje se iste nisu pridržavale”, dodao je.

Online platforme i tražilice imale su rok do 17. veljače za objavu broja europskih korisnika prema Zakonu o digitalnim uslugama, čime je započeo proces u kojem će Europska komisija odlučiti koje će vrlo velike internetske platforme imati najviše obveza za rješavanje nezakonitog sadržaja, ali i toksičnog materijala kao što su dezinformacija.

Amazon, Apple, AliExpress i Pinterest rekli su da imaju više od 45 milijuna europskih korisnika, ali nisu otkrili točan broj Europljana koji koriste njihove usluge. Spotify, Booking.com, eBay, OnlyFans su među onim online platformama koje su rekle da su ispod praga da se kvalificiraju kao vrlo velika online platforma i nisu otkrile svoj točan broj korisnika.

Zakon, usvojen 2022. godine, ima za cilj natjerati platforme da pojačaju moderiranje sadržaja, uključujući suzbijanje nezakonitog materijala kao što su fotografije seksualnog zlostavljanja djece i videozapisa koji promoviraju terorizam.

Breton je potvrdio da će Europska komisija, koja će nadzirati platforme i tražilice s više od 45 milijuna korisnika u EU, nastaviti s formalnim imenovanjem vrlo velikih online platformi “u narednim tjednima”. Gotovo 20 kompanija, uključujući Amazon, Apple, Facebook, TikTok, Twitter i Google, već je proglašeno da spada u ovu kategoriju.

Breton je već upozorio izvršnog direktora Spotifyja Daniela Eka na “važnost pridržavanja svih zahtjeva” prema DSA, uključujući objavljivanje točnog broja korisnika u EU, doznaje POLITICO. “Svijet nas promatra, imamo veliku odgovornost dokazati da naša europska pravila funkcioniraju ne samo u teoriji nego iu praksi, donoseći opipljive rezultate našim građanima”, rekao je.

 

Komentiraj

nacional banner
nacional banner