Komisija predlaže izlazak Grčke iz Postupka prekomjernog deficita

Hina

Europska komisija predložila je u srijedu Vijeću EU-a da zatvori postupak prekomjernog deficita za Grčku, koja je s rekordnog proračunskog manjka od 15 posto BDP-a 2009. uspjela prošle godine ostvariti proračunski višak od 0,7 posto BDP-a.

“Ovo je vrlo simboličan trenutak za Grčku. Nakon toliko godina odricanja grčkog naroda, zemlja konačno bere plodove svojih napora”, izjavio je povjerenik za ekonomske i financijske poslove Pierre Moscovici.

“Grčka je sada spremna izaći iz postupka prekomjernog deficita, okrenuti stranicu proračunske štednje i otvoriti novo poglavlje rasta, investicija i zapošljavanja. Komisija će ostati uz grčki narod tijekom te nove faze”, dodaje Moscovici.

Ovo je druga ovotjedna dobra vijest za Grčku, nakon što je u ponedjeljak na temelju ocjene o provedbi reforme u okviru programa financijske pomoći dobila novu ratu pomoći od 7,7 milijardi eura.

Prema projekcijama bonitetne agencije Moody’s, grčko gospodarstvo bi trebalo ove godine rasti po stopi od 1,5 posto, a sljedeće dva posto.

Tijekom dugogodišnje recesije grčko se gospdarstvo smanjilo za čak 27 posto.

Komentiraj