Europska komisija odabrala osamnaesti projekt za razvoj brze dijagnostike

Komisija je odlučila financirati još jedan projekt u okviru svojeg hitnog poziva za prijeko potrebna istraživanja koronavirusa i povezane inovacije. Ukupni broj financiranih projekta tako se s prvobitno najavljenih 17 povećao na 18, uz predviđeni proračun od 48,5 milijuna eura iz programa EU-a za istraživanje i inovacije Obzor 2020.  U okviru tih projekata 140 istraživačkih timova iz cijele Europe surađivat će na suzbijanju pandemije koronavirusa. Cilj je novog odabranog projekta, koji se pod nazivom test HG nCoV19 provodi pod vodstvom irskog poduzeća, razvoj i validacija brzog molekularnog dijagnostičkog testa za novi koronavirus.

U okviru osamnaest odabranih projekata bez odgode se počinje raditi na razvoju brze dijagnostike, liječenja i cjepiva te se istražuje kretanje epidemije na temelju epidemiologije i modeliranja. Proteklih tjedana EU je ujedno mobilizirao do 90 milijuna eura javnih i privatnih sredstava i putem inicijative za inovativne lijekove te do 80 milijuna eura potpore inovativnom poduzeću CureVac kako bi intenziviralo razvoj i proizvodnju cjepiva protiv koronavirusa.

Konkretna potpora Komisije za prijeko potrebna istraživanja dio je zajedničkog europskog odgovora na pandemiju koronavirusa. Nekoliko dodatnih istraživačkih projekata i inicijativa koji se financiraju sredstvima EU-a posvećeno je suzbijanju širenja pandemije i jačanju pripravnosti za izbijanje drugih bolesti.

Izjava predsjednice von der Leyen o hitnim mjerama u državama članicama

Predsjednica von der Leyen  danas je poručila: “Europska unija utemeljena je na vrijednostima slobode, demokracije, vladavine prava i poštovanja ljudskih prava. Te su nam vrijednosti svima zajedničke. Moramo ih podupirati i štititi čak i u ovim teškim vremenima. Proteklih tjedana vlade u nekoliko država članica poduzele su hitne mjere kako bi odgovorile na zdravstvenu krizu uzrokovanu pandemijom koronavirusa. Hitne mjere nipošto ne smiju ugrožavati naša temeljna načela i vrijednosti koji su ugrađeni u Ugovore. Demokracija ne može uspjeti bez slobodnih i neovisnih medija. Danas je važnije nego ikad prije da novinari mogu slobodno raditi svoj posao jer moraju suzbijati dezinformacije i građanima omogućiti pristup važnim informacijama. Sve hitne mjere moraju biti ograničene na ono što je nužno i proporcionalno. One ne smiju imati neograničeno trajanje. Europska komisija će u duhu suradnje pozorno pratiti primjenu hitnih mjera u svim državama članicama. Svi moramo udružiti snage kako bismo prevladali ovu krizu.”

Komentiraj