Komični ‘Falstaff’ zatvara trilogiju Verdi-Shakespeare-Surian

HNK Ivana pl. Zajca

Nakon iznimnog uspjeha opera ‘Macbeth’ i ‘Otello’, trilogiju Verdi-Shakespeare-Surian, jedinstveni operni projekt u Hrvatskoj, zatvara komični ‘Falstaff’.

Posljednja i jedina Verdijeva komična opera, kojom je veliki Maestro odaslao vedri pozdrav svijetu pri kraju svog životnog puta, bit će premijerno izvedena u ponedjeljak (07. svibnja)  u 19 sati u riječkom HNK Ivana pl. Zajca, a potom 10. i 12. svibnja.

Iako je Verdiju tada bilo 79 godina, ‘Falstaff’ pršti svježinom i originalnošću, duhovitim dosjetkama i humorom, a s dubokim uvidom u ljudsku prirodu i profinjenim osjećajem za dramu. Ova je opera nedvojbeno jedan od vrhunaca talijanske operne literature, glazbeno-scensko remek-djelo koje su posebno cijenili najveći dirigenti 20. stoljeća, poput Toscaninija, Karajana i Soltija.

Opernom predstavom u režiji i dramaturgiji Marina Blaževića dirigirat će maestro Ville Matvejeff.

Intenzivnu kolektivnu igru, punu komičnog naboja i duhovitih zapleta, cijelog opernog ansambla predvodi, naravno, nacionalni prvak Giorgio Surian u naslovnoj ulozi. Slavnog Shakespeareova lika, osebujnog osiromašenog plemića i ostarjelog zavodnika Sir Johna Falstaffa, Surian je s velikim uspjehom igrao više puta tijekom svoje bogate i blistave međunarodne karijere.

“Falstaff  je svjestan kako više nije mlad, ali i dalje ima muški poriv ostati zauvijek mladim zbog žena. Poduzima sve ne bi li se na brzinu domogao novca, a nije mu zapravo ni do ljubavi. Upravo zato je zabavan i smiješan. Iako svjestan, čim popije čašu vina, izgubi se u fantaziji da je lijep, još uvijek poželjan, da je frajer“, kaže Giorgio Surian o Falstaffu.

Četverolist “veselih žena windsorskih“ čine sjajne pjevačice i sjajne komičarke Anamarija Knego (u alternaciji s Ingrid Haller) kao Alice Ford, Vanja Zelčić kao Nanetta, Ivana Srbljan kao Mrs Quickly te Biljana Kovač kao Meg Page.

U ostalim ulogama, uz orkestar i zbor riječke Opere, nastupit će Robert Kolar, Aljaž Farasin, Sergej Kiselev, Marko Fortunato i Dario Bercich.

Dramaturgu-redatelju Marinu Blaževiću, koreografkinji Selmi Banich, kostimografkinji Sandri Dekanić te oblikovatelju svjetla Daliboru Fugošiću, stalnim članovima autorske ekipe svih opera Trilogije, ovoga puta pridružuje se scenograf Dalibor Laginja.

Generalni sponzor operne premijere je INA.

Giorgio Surian kao ostarjeli zavodnik Sir John Falstaff

Komentiraj