Zarko Basic/PIXSELL

KOMERCIJALNE GARAŽE: Split za izgradnju prodaje gradsku imovinu

Gradonačelnik Splita Ivo Baldasar rekao je u srijedu novinarima da će grad od prodaje imovine – stanova, poslovnih prostorija i zemljišta sa 70 milijuna kuna financirati izgradnju komercijalnih garaža jer je to jedan od većih gradskih problema.

Najprije će se graditi tri garaže – na Sućidru, Mertojaku i kod KBC-a, a već postoji model za izgradnju garaža na 23 gradske lokacije. Riječ je o montažnim garažama čijom bi se izgradnjom broj parkirnih mjesta udvostručio. Montažne garaže bi se gradile kao viša etaža na parkirališnim mjestima u vlasništvu grada, rekao je Baldasar na konferenciji za novinare o gradskom proračunu za sljedeću godinu.
Odgovarajući na pitanja, splitski gradonačelnik je rekao da bi gradski proračun za 2016. , o čijem će se prijedlogu glasovati sljedeći tjedan na sjednici Gradskog vijeća, trebao biti veći od  900 milijuna kuna.
 Kako je rekao, nikome se ništa bitno neće oduzeti jer se “još pokušava održati standard grada premda je to u recesijskim vremenima gotovo nemoguća misija”.

 

Podsjetio je da mnogobrojne udruge, od sportskih do raznih civilnih i kulturnih, od grada traže svoje kao da se u društvu ništa nije promijenilo. “Novac se više ne može dijeliti kako se to dosad radilo. To mi je olakšalo posao jer me dosadašnji pritisak znao dovesti u nezgodnu situaciju. Pravila su sada takva da se mora ići ili na javni natječaj ili sve dobro obrazložiti sa svim elementima predviđenima u propisima”, istaknuo je Baldasar.

Na pitanje novinara hoće li u Gradskom vijeću imati dovoljno ruku za izglasavanje proračuna, gradonačelnik je odgovorio kako ima manjinsku vladu već dvije i pol godine te da mu, bez obzira na sve probleme, izglasavanje uvijek uspije.

Vjeruje da će i ovaj put proračun proći  jer, kako je rekao, ako od njega odustanu, “znači da odustaju od ambicije da se nešto napravi za grad”.
“Ako netko glasa protiv projekata, onda ih zaista ne mogu razumjeti. Mogu me neki pitati i zašto prodajem gradsku imovinu, a ja im odgovaram zato što ne mogu dobiti kredite, niti se mogu financirati iz javno-privatnog partnerstva. Eventualno mogu povećati neke poreze, što planiram uskoro, ali još neću s tim krenuti jer još snimamo situaciju”, rekao je gradonačelnik.

O novom gradskom proračunu, kako je najavljeno, trebalo bi se glasovati na sjednici splitskoga Gradskog vijeća koja je zakazana za utorak i srijedu.

Komentiraj