Igor Soban/PIXSELL

KOMENTIRAO I RAST INDUSTRIJSKE PROIZVODNJE Plenković: Predsjednik Vlade odlučuje o sastavu Povjerenstva za provedbu Strategije obrazovanja

Premijer Andrej Plenković je rekao u ponejeljak da je on, budući da je to u nadležnosti predsjednika Vlade, imenovao Posebno stručno povjerenstvo za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije, koje će nastaviti rad na obrazovnoj reformi.

Na novinarsko pitanje zašto u novome povjerenstvu nema nikoga iz bivšega povjerenstva i znači li to da nije bio zadovoljan njihovim radom, Plenković je odgovorio da se prije sjednice novoga povjerenstva susreo i zahvalio predsjedniku dosadašnjega povjerenstva prof. dr. sc. Nevenu Budaku.

Profesor Budak je “bio savjetnik predprethodnoga premijera (Zorana Milanovića), dakle bio je politički odabir jednoga od mojih prethodnika, oni su izabrali tadašnji sastav povjerenstva, a mi smo donijeli odluku da u ukupnom  kontekstu i u novim okolnostima trebamo svježi pogled uz puno uvažavanje i zahvalu za dosadašnji rad bivšega povjerenstva, ali i brojnih drugih stručnjaka koji su sudjelovali u različitim tijelima, skupinama u prevedbi obrazovane reforme”, rekao je.

“Vjerujem da će mnogi od njih nastaviti rad u drugim tijelima, a trebate voditi računa da o Posebnom stručnom povjerenstvu za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije  odlučuje predsjednik vlade, prema tome je normalno, što bi učinio i svaki drugi predsjednik vlade, a to je, da u dijalogu i dogovoru sastavi povjerenstvo koje će nastaviti rad na obrazovnoj reformi”, istaknuo je Plenković.

Na traženje novinara da komentira stajalište Hrvatske narodne stranke (HNS) kako je u imenovanju povjerenstva “nametnuta politiku ispred struke”, Plenković je odgovorio kako su ovdje pred očima javnosti i medija ugledni hrvatski znanstvenici i dodao kako bi “HNS možda mogao njih pitati jesu li oni politika ispred struke ili su želja i motivacija da pridonesu kvalitetnijem obrazovnom sustavu u Hrvatskoj.

Plenković: Prva zadaća Povjerenstva bit će revizija i ažuriranje Akcijskoga plana

Na pitanje koje se mjere mogu očekivati u idućoj školskoj godini, Plenković je rekao da će prva zadaća Povjerenstva biti revizija i ažuriranje Akcijskoga plana, nakon toga formiranje posebnih ekspertnih skupina. Sve to, rekao je, pridonijet će redovitom dijalogu i sastancima koje će sazivati predsjednica Povjerenstva profesorica Vican, te u suradnji s ministrom i Ministarstvom znanosti i obrazovanja, da iduća akademska godina, ako se ispune kriteriji, bude programski kvalitetnija.

Plenković je ustvrdio, odgovarajući na pitanje hoće li se “novo povjerenstvo držati kriterija odabira članova ekspertne radne skupine koje je na svoj zadnjoj sjednici donijelo bivše povjerenstvo, kako Povjerenstvo ima “punu slobodu da pogleda sve dokumente koji postoje i sugerira sve promjene koje smatra potrebnima”.

Novinare je zanimalo i kada bi se moglo očekivati raspisivanje javnoga poziva za ekspertnu radnu skupinu, a Plenković je odgovorio “prepustit ćemo Povjerenstvu da se temeljito konstituira i o tome obavijesti javnost”.

Uzelac: Premijerov poziv se ne odbija

“Premijerov poziv se ne odbija”, kratko je odgovorio na pitanje o imenovanju u Povjerenstvo sveučilišni profesor i nekadašnji potpredsjednik Vlade za regionalni razvoj, obnovu i povratak (2008-2011) Slobodan Uzelac. Rekao je kako je prosudba o njegovim sposobnosti na drugima, a on misli da može ispuniti očekivanja koja se pred njega stavljaju te dodao da je  spektar njegova dosadašnjeg rad je poprilično širok.

Jedno od novinarskih pitanje bilo je i u kojim bi “smjerovima”, po njegovu mišljenju, trebalo nastaviti reformu, a Uzelac je odgovorio kako ih ima puno, a jedno od njih je i bolonjska reforma u koju, smatra, nisu krenuli prerano, već prekasno. Jedno od pitanja je usuglašavanje stručnih i akademskih naziva koji postoje u sustavu obrazovanja te rada i zapošljavanja, kazao je i dodao da će zauzimati za timski rad.

Plenković: Rast industrijske proizvodnje pokazatelj je da je Hrvatska na dobrom putu

Rast industrijske proizvodnje pokazatelj je da je Hrvatska na dobrom putu, izjavio je u ponedjeljak predsjednik Vlade Andrej Plenković komentirajući rast industrijske proizvodnje u Hrvatskoj koja je u prosincu prošle godine skočila 14,9 posto, što je rast već 23. mjesec zaredom, a i njezin najveći skok od 2001. godine.

Rekao je da je izuzetno zadovoljan jer je to najbolji rezultat nakon niza godina i još jedan pokazatelj da je Hrvatska na dobrom putu. S tim u vezi, kazao je, postoje i dvije pozitivne vijesti: jedna je ona koja je izglede našega kreditnog rejtinga proglasila stabilnim, dvije od tri svjetske rejting agencije dale su nam “vjetar u leđa”; druga je da su ovi podatci o insustrijskoj proizvodnji izvrsni, a to znači, ocijenio je, da postoji zamah u hrvatskome društvu, da poduzetnici i svi pridonose rastu industrijske proizvodnje. Vjeruje da će s takvim pokazateljima Vlada nastaviti ispunjavanje ciljeva smanjivanja javnoga duga i deficita, rasta BDP-a i postupnog izlaska iz procedure prekomjernoga proračunskog manjka.

“Vodit ćemo računa da naša fiskalna politika bude ‘mudra i obazriva’, te da sve međunarodne financijske institucije koje nas prate i analiziraju svaki potez ove vlade i dalje budu uvjerene da je ova vlada privržena ostvarivanju ključnih ciljeva, a to sam istaknuo i u pripremi proračuna za ovu godinu te projekcijama za 2018. i 2019. da želimo biti i racionalni, kvalitetni i učinkoviti, a ovakvi pokazatelji tomu pridonose”, rekao je Plenković odgovarajući na pitanja novinara nakon prve sjednice novoga Posebnog stručnog povjerenstva za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije.

U vezi s medijskim navodima da će se uvesti obvezni vojni rok, premijer Plenković izjavio je kako se u Ministarstvu obrane razmatraju različite opcije te da će se o tome razgovarati s potpredsjednikom Vlade i ministrom obrane Damirom Krstičevićem.

Komentiraj