Igor Kralj/PIXSELL

KOMENTAR LJUBE JURČIĆA “Grčka kriza nam mora biti povod za preispitivanje o zaduživanju”

Ljubo Jurčić, predsjednik stranke “Novi val”, u srijedu je ocijenio kako grčka kriza neće direktno pogoditi Hrvatsku, ali da to treba biti povod za preispitivanje politike ovisnosti o zaduživanju i hrvatska očekivanja od Europske unije.

“Grčka kriza neće direktno pogoditi Hrvatsku, no Hrvatska mora uložiti velike napore kako bi otklonila svaku mogućnost da se ikada nađe u takvoj dužničkoj katastrofi. Za Hrvatsku slom sposobnosti Grčke da vraća svoje dugove treba biti povod da na vrijeme preispita svoju politiku ovisnosti o zaduživanju i očekivanja od Europske unije”, istaknuo je Jurčić u priopćenju.

 

  • Ljubo Jurčić smatra da grčka kriza neće direktno pogoditi Hrvatsku
  • “Moramo preispitati politike ovisnosti o zaduživanju i hrvatska očekivanja od EU”

 

 

Jurčić također naglašava da usvajanje pravne stečevine EU, ugradnja EU direktiva u nacionalno zakonodavstvo i EU fondovi nisu dovoljni za stabilnost i razvoj pojedine članice. Nažalost, dodaje, Hrvatska politika misli da je to dovoljno.

“EU povećava mogućnosti razvoja, ali od svake zemlje ovisi da li će ih iskoristiti. Grčka i nekoliko drugih članica to nisu iskoristile. Nisu odradile svoj posao. Nisu (re)organizirale državu, nisu donijeli nacionalne strategije i politike, nisu obrazovale ljude, nisu izgradile fizičku, a prije svega institucionalnu infrastrukturu za razvoj vlastite zemlje, općenito i u okviru EU…Grčka je dokaz kakva tragedija čeka zemlju ako to nema. Sudbina Grčke trebala bi biti dovoljno realistična pouka za Hrvatsku”, poručio je Jurčić.

Komentiraj