KOMENTAR JELENE LOVRIĆ: Zbog straha od istine HDZ stvara kaos u državi

Saborsko povjerenstvo za Agrokor možda nije otkrilo mnogo o predmetu svoje istrage, ali je posve neplanirano učinilo dramatično vidljivim nevjerojatan, paničan strah HDZ-a od utvrđivanja istine o Agrokoru. Tjerali su Ivicu Todorića, istjerali Andreja Plenkovića!

HDZ se tjednima odupirao oporbenom zahtjevu o formiranju povjerenstva. Pristao je tek pritisnut SDP-ovom ucjenom o vezanom biranju ustavnih sudaca. Ali bio je to pristanak s figom u džepu, s kalkulacijom da će ga eutanizirati i prije nego započne s pravim poslom. U tri tjedna, koliko je povjerenstvo radilo, HDZ je na svakom koraku podmetao nogu, praktično opstruirajući njegovo funkcioniranje. Svoju brojčanu nadmoć nad opozicijom koristio je za diktiranje liste svjedoka. Vlastite su kapitalce, mahom dragocjene insajdere u slučaju Agrokor, učinili nedostupnim.

Na koncu su povjerenstvo kukavički ugasili. Likvidacijom po kratkom  postupku. Umjesto da na već sazvanoj sjednici pred kamerama izlože svoj stav kako se nakon pravomoćnosti DORH-ova rješenja o istrazi automatski, po sili zakona, prekida s radom, HDZ je izveo nevjerojatnu uzurpaciju ovlasti, saborskim stručnim službama naređujući da uskrate uobičajeno suportiranje sjednice, čak da pozvanim svjedocima otkažu dolazak. Tako su voljom jedne stranke derogirane uobičajene procedure i okupirane saborske institucije. HDZ valjda smatra da je parlament samo njihov. Da im većina daje pravo da rade što hoće. Kako to premijer Plenković zna reći: mogu što hoću.

Ali, ne može. Takvo je ponašanje suprotno elementarnim  demokratskim standardima. Vuče na autoritarnost, čak pučističko preuzimanje Sabora. Naravno da je HDZ-ova demonstracija samovlasti izazvala revolt u opoziciji. Više im nije upitno samo gašenje povjerenstva, nego i način na koji je to napravljeno. Njihovim glasnim prosvjedima, u više od četvrt stoljeća parlamentarizma ovdje još neviđenim, šef je Sabora Jandroković svojim ignorantskim odnosom samo davao krila. Vatru je gasio benzinom, pa izazvao metež i kaos u sabornici. Situacija je eskalirala do samog ruba fizičkih obračuna.

Čega se HDZ tako strašno boji? Dobro, povjerenstvo je otkrilo povezanost Agrokorova gazde s HDZ-ovom strukturama, bivši guverner Rohatinski svjedočio je  – baš bombončić! – o Todorićevom političkom kadroviranju s nekim HDZ-ovim prvotimcima… Ali, nema tu ničeg zaista novog, ništa što se već nije znalo u javnosti. Zašto se onda HDZ tako uspaničio i je li spreman proizvođenjem kaosa u državi zaustavljati utvrđivanje istine?

Komentiraj