KOMENTAR DANA JELENE LOVRIĆ Zašto Plenković šuti dok mu doglavnik pljuje na Ustav

HDZ opet dijeli građane Hrvatske na one prvog i one drugog reda. Na proslavi stranačke obljetnice u Imotskom jedan od čelnih ljudi HDZ-a ponovno se dohvatio sebi omiljene teme, statusa nacionalnih manjina. – Suradnja s nacionalnim manjinama uvijek i da. Svi mi koji smo bili u Domovinskom ratu imali smo prijatelje koji nisu bili Hrvati i koji su zajedno s nama u rovovima ginuli za Hrvatsku, zato jer Hrvatsku smatraju svojom domovinom. I ja im se klanjam do poda – izdeklamirao je Milijan Brkić. Sada dolazi ono ALI: – Ali predstavnici nacionalnih manjina moraju znati da je ovo hrvatska država i da ovdje između njih koji imaju Ustavom sva zajamčena prava odlučuju Hrvatice i Hrvati. –

Skandalozna izjava, koja pokazuje ignoriranje Ustava, ne bi možda bila vrijedna spomena da Brkić u vladajućem HDZ-u nije formalno drugi čovjek, odmah uz rame šefu stranke. Premda je na skupu u Imotskom bilo nekoliko ministara, nitko se na njegovo pogrešno i zloćudno tumačenje državnog ustroja Hrvatske nije ni osvrnuo. Kao što se ni premijer Plenković nije osvrtao na njegove prethodne izjave slično problematičnog karaktera. Kad je, primjerice Milorada Pupovca nazvao tuđincem kojemu bi Srbija trebala biti bliža od Hrvatske.

Za Brkića su, dakle, pripadnici manjina mogli u ratu ginuti za Hrvatsku, ali odlučivati o državnim stvarima – to ne mogu. Mogli su založiti život u obrani Hrvatske, ali o njoj ne mogu odlučivati. Mogu trenutno u Saboru osiguravati HDZ-u parlamentarnu većinu, ali bez prava da participiraju u donošenju odluka. Mogu biti dio glasačke mašine, ali nemaju pristupa kovanju politike. Uvođenjem etničkog principa kao kriterija ostvarivanja građanskih, u ovom slučaju političkih prava, Brkić pokazuje duboko nepoznavanje principa konstitutivnosti moderne države. On se i ponaša tako kao da po svojoj nacionalnoj pripadnosti, samo zato što je Hrvat, premda rođen u drugoj državi, na Hrvatsku polaže veća prava od građana etničkih nehrvata koji oduvijek ovdje žive i nemaju drugu domovinu.

Hrvatski Ustav jamči ravnopravnost pripadnicima svih nacionalnih manjina. U članku 14. također stoji „da svatko u Hrvatskoj ima prava i slobode, neovisno o njegovoj rasi, boji kože, spolu, jeziku, vjeri, političkom ili drugom uvjerenju, nacionalnom ili socijalnom  podrijetlu, imovini, rođenju, naobrazbi, društvenom položaju ili drugim osobinama“. Brkić se naravno može ne slagati s Ustavom. No, posve je neprimjereno da čovjek koji kontrira slovu Ustava bude potpredsjednik Sabora. Ali to je već odgovornost Andreja Plenkovića. Je li šef HDZ-a uopće čuo kako mu doglavnik praktično pljuje na ključne ustavne principe, pokazujući tako prezir prema državi, ili se samo pravi nevin u ludnici?

Komentiraj