Nacional

KOMENTAR DANA JELENE LOVRIĆ Sveta Martina Dalić s Kamenitih vrata

Neka otiđu na Kamenita vrata, zapale svijeću i zahvale što se nisu morali baviti problemom Agrokora – odgovorila je Martina Dalić opoziciji koja traži njen opoziv zbog velike blamaže sa savjetničkim biznisom u posrnuloj i pod ingerenciju države trenutno preuzetoj Todorićevoj firmi. Nije jasno kakve bi veze Gospa s Kamenitih vrata trebala imati s cijelom aferom, ali poruka govori o kontinuitetu. Unatoč novom imenu na komandnom mostu Agrokora, ništa se u toj priči zapravo ne mijenja. Čak ni drskost potpredsjednice Vlade.

Opozicija svakako može biti zadovoljna što nije morala nositi teret odgovornosti za spašavanje Agrokora. Ali to ne znači da se Martina Dalić tim problemom bavila na odgovarajući način. Upravo suprotno! Pokazalo se da je baš ona glavni krivac za nastale probleme. Ružni i milijunski težak sukob interesa u kojem je uhvaćen Ante Ramljak konzekvenca je njenog djelovanja. Napisala je zakon s rupama, političkim utjecajem sponzorirala njegovo problematično ponašanje, u kojem je pogodovanje bivšoj firmi, čini se, tek vrh ledenog brijega. Zato bi se njen pulen trebao popeti do Kamenitih vrata i u znak zahvalnosti zapaliti svijeću. Jer iz Agrokora odlazi financijski jako dobro pofutran. Doduše, i prilično blamiran, ali da mu je to bilo važno, valjda se u suspektne radnje ne bi ni upuštao.

Arogantnost s kojom potpredsjednica Vlade odgovara opoziciji diskvalificira i Andreja Plenkovića. Premijer griješi jer odluka o zadržavanju Martine Dalić implicira njegovo preuzimanje odgovornosti za netransparentne, namještaljkama nakrcane postupke. Vlastitim se ugledom kocka potpisujući da u njenim mutnim poslovima ne vidi ništa sporno. Plenković griješi i zato jer pokazuje da suradnicu koja se teško obrukala nema namjeru pozvati na odgovornost, niti joj skresati krila. Nakon svega što se u vezi s Agrokorom događalo, na njenom mjestu, s njenim teretom na leđima, svaki bi pristojan čovjek bio mnogo tiši. Potreba Martine Dalić da bezobrazno drži lekcije opozicionarima govori da ona samu sebe smatra zaslužnom i nema se namjeru korigirati. Kao da je svetica s Kamenitih vrata!

Problem raste s oporbenim zahtjevom za njenom smjenom. U nekim prethodnim sličnim slučajevima Plenković je osobno u Saboru branio svoje napadnute ministre. U ovom slučaju to je vrlo rizična operacija. Premda oko rušenja Martine Dalić trenutno ujedinjena opozicija nema gotovo nikakve šanse za uspjeh. Prvo, ni oporbeni blok nije dovoljno kompaktan. Umjesto da vodi, najjača opozicijska stranka generira kaotičnost. SDP bi jedan dan pomeo cijelu Vladu, drugi dan joj nudi ruku suradnje u menadžeriranju Agrokora. Drugo, oporbene špekulacije da će pitanje već jako načete Dalić ubaciti kao klin u vladajuću koaliciju, pa je tako možda i rascijepiti, također su vrlo upitne i nerealne. Da, Milorad je Pupovac javno rekao da potpredsjednica Vlade treba otići. Ali je svoje gnjevne izjave brzopotezno i relativizirao. Nezadovoljstvo očito nije takvo da bi premijeru Plenkoviću okrenuo leđa i uskratio potporu u Saboru. Razočaranost će se već nekako popeglati ili kompenzirati.

Računica da će nekima u HDZ-u i među koalicijskim partnerima biti neugodno vlastiti obraz založiti za jednu debelo kompromitiranu osobu zaboravlja, izgleda, kako politika u Hrvatskoj funkcionira. Premijer Plenković može, dakle, Martinu Dalić obraniti od opozicijskog udara, ali bit će to Pirova pobjeda. Osobno trpjet će ogromnu reputacijsku štetu. Njenom obranom sam će sebe sramotiti.

 

Komentiraj