Imat ćemo spreman odgovor – ponavljaju ministrica vanjskih i ministar unutarnjih poslova, uvjeravajući savudrijske ribare da se ne trebaju bojati slovenskih kazni i da provedba po njih nepovoljne arbitražne odluke o razgraničenju između Hrvatske i Slovenije neće proći. Ali, oboje ni riječ da bi rekli o sadržaju tog svog asa iz rukava, pa tako i dalje ostaje potpuno nejasno na koji će način Vlada odgovoriti na slovensko jednostrano uigravanje nove granice u Piranskom zaljevu. Jasno je samo jedno: suprotno ministarskim izjavama, Hrvatska je poteze Ljubljane dočekala potpuno nespremna.

U proteklih pola godine od izricanja arbitražne odluke, službeni je Zagreb proveo beskrajno verglajući uvijek istu stvar: da se sud nepopravljivo kompromitirao i da presuda za Hrvatsku ne postoji. To je posve legitiman stav, ako imaš drugo rješenje. Avaj, Plenkovićeva ga Vlada nije ni pokušala pronaći ni pripremiti. Tvrdom, nimalo nijansiranom pozicijom državu je zapravo dovela u neracionalnu i krajnje apsurdnu situaciju: arbitražna odluka, po općem mišljenju, više ide na ruku hrvatskim nego slovenskim interesima, ali je Hrvatska odbija priznati, dok Slovenija, koja arbitražom nije uspjela ostvariti svoje glavne ciljeve, inzistira na njenoj provedbi.

Premijera Plenkovića je, vidimo, prilično nespremnoga zateklo i najavljeno slovensko implementiranje arbitražne odluke. Premda je odmah bilo jasno da će se najveća kriza otvoriti u Piranskom zaljevu, gdje je Slovenija ostvarila svoj jedini dobitak prelazeći dosad važeću crtu sredine, hrvatska Vlada nije ni pokušala dogovoriti nekakav mogući, barem privremeni modus vivendi za savudrijske ribare. Ministrica Marija Pejčinović Burić sada izjavljuje da će hrvatska policija „braniti naše ribare”, a njen kolega Davor Božinović tvrdi kako će „hrvatske institucije zaštiti svakog hrvatskog čovjeka“. Lijepe riječi, ali prazno zvuče! Posao je države da ljudima omogući normalan život, a ne da ih uvjerava kako u ribe slobodno mogu ići u pratnji policijskih brodica.

Tek sada kad na rastuće napetosti na morskoj granici između Hrvatske i Slovenije sve više sa zabrinutošću upozoravaju iz Europe, tri su ministarstva pozvali ribare iz Savudrije na razgovor u Zagreb. Hoće li premijer i za njih formirati povjerenstvo koje će iduću godinu dana laganini, natenane, bistriti problem ribarenja u Piranskom zaljevu? Ako je suditi po dosadašnjem tijeku stvari, Vlada nema rješenje za novonastali rat živaca oko crte razgraničenja; upravo suprotno, moguće rješenje svojim nespretnostima i nespremnostima dodatno odgađa. Zajedničkim snagama s vlašću u Ljubljani jednu su objektivno benignu situaciju nepotrebno dramatizirali i pogoršali. Čini se da će iz političkog brodoloma u čaši mora na granici sa Slovenijom premijer Plenković izaći ozbiljno havariran.

Komentiraj