KOMENTAR DANA JELENE LOVRIĆ Povratak Titanik Vrdoljaka

Izašli smo iz ideoloških rovova, stavili Hrvatsku i čovjeka ispred stranačkih interesa – prokliktao je Ivan Vrdoljak, objašnjavajući svoj povratak na čelo HNS-a, odakle je prije pola godine u dramatičnim okolnostima svojevoljno otišao. Dao je ostavku i nestao iz javnosti nakon što je HNS uveo u savez s HDZ-om, uzrokujući tako cijepanje stranke. Sada to prodaje kao vrhunsko domoljublje. Ogromnim količinama patetike pokušava kamuflirati da se pokazao najvećim lažljivcem u hrvatskoj politici.

HNS je oduvijek imao imidž klijentelističke stranke. Ali dosad je to bilo presvučeno nekakvom glazurom od liberalizma. Vrdoljak je odbacio sve obzire. Ispao je najveći prevarant na hrvatskoj političkoj sceni iz više razloga. Prvo, stranku koja je na prošlim izborima ušla u Sabor u lijevoj koaliciji, sa SDP-om, odveo je u protivnički tabor, u pakt s HDZ-om. Drugo, još gore, tjednima je napadao Plenkovićevu ekipu, proglašavajući je Titanik vladom, dok je, kako se poslije moglo saznati, istodobno tajno pregovarao o tome kako će se u nju ukrcati. Treće, bjesnio je na novinare kad su, provjeravajući indicije o pretrčavanju HDZ-u, pitali što zapravo muti. Sada sve to opravdava brigom za državu. Žrtvovao je, kao, i sebe i stranačke interese za Hrvatsku. Uvjerljiv je baš kao i onda kad je jedno radio, a drugo govorio. Smatra li novi stari šef HNS-a hrvatsku javnost zaista toliko idiotskom da bi mu nakon svega mogla vjerovati?

Teško da njegov povratak može spasiti ostatke ostataka stranke koja je spala na oko jedan posto anketne podrške, što znači da je prepolovila svoj utjecaj. Vrdoljak ima bolji javni nastup od drugih HNS-ovih prvaka, ali dojam sada kvari duuugi, pinokijevski nos. Svaki put kad se pojavi u javnosti postaje živi podsjetnik da HNS vodi čovjek koji je lagao i varao. Može se vjerovati samo njegovoj tvrdnji da je interes čovjeka stavio ispred stranke. Ali kojeg čovjeka? HNS-ovih uhljeba posađenih po državnim firmama. Njegovi su ljudi zadržali kontrolu nad financijski vrlo potentnim energetskim sektorom. Dobro obaviješteni izvori tvrde da je Titanik Vrdoljak ulazeći u koaliciju s HDZ-om mislio i na svoje osobne interese. Premijer Plenković smiješkom zasad prikriva neugodnu činjenicu da se zapravo nalazi u Prokrustovoj postelji: parlamentarna mu je većina sigurna, ali je čuvaju klijenti DORH-a, Glavaš, Saucha, a ni Bandić i Vrdoljak se u tom pogledu ne osjećaju baš najbolje.

Komentiraj