Borna Filic/PIXSELL

KOMENTAR DANA JELENE LOVRIĆ “Nije počasni, nego je sramotni doktorat za Milana Bandića”

Bandiću ne trebaju nagrade, nego nagrade trebaju Bandića – tako je Milan Bandić odgovorio na pitanje što misli o inicijativi da mu Zagrebačko sveučilište dodjeli počasni doktorat. Gradonačelnik Zagreba implicite tvrdi da u tom slučaju neće profitirati on, nego oni koji mu takav naslov dodijele. Da će njegovim počasnim doktoratom zapravo biti počašćena zagrebačka univerza. Da će je on uzvisiti.
Istina je da status nekog odličja, odnosno ugled nagrade zavise i od imena dobitnika. Među skoro stotinu počasnih doktora Sveučilišta u Zagrebu nekoliko je nobelovaca, ali u tom je časnom društvu i više onih koji su priznanje dobili po političkoj liniji. Dno se, valjda, dotaklo lani kada je rektor Damir Boras počasni doktorat uručio brojnim aferama kompromitiranom šefu bosanskohercegovačkog HDZ-a Draganu Čoviću.
Svaki je izbor poruka. Kakvu poruku šalje Senat ZS-a, kakve vrijednosti promovira pokrećući postupak za dodjelu visokog priznanja čovjeku opterećenom s više sudskih postupaka zbog navodnih malverzacija u upravljanju Zagrebom? Prema Statutu počasni se doktorat može dodijeliti samo osobi iznimnog ugleda ili zaslužnom za izniman napredak Sveučilišta, hrvatske znanosti ili kulture. Jasno je da u ovom slučaju kandidat ne odgovara propozicijama. Ali, rektor Boras ideju brani tvrdnjom da Bandića ne nagrađuju za afere, nego za zaluge. Koje? Muzička akademija, kao formalni inicijator, smatra ga zaslužnim za rješavanje problema svog smještaja. Ali, rješavanje takvih pitanja u opisu je radnog mjesta gradonačelnika. Nije on privatni mecena, nije svojim vlastitim sredstvima izgradio moderno zdanje Muzičke akademije, nego je to – naravno – učinjeno gradskim parama.
Više od Milana Bandića, koji funkcionira kao hodajuća afera i rektora Borasa, koji je dosad pokazao priličnu moralnu tupost i sklonost potpunom privatiziranju Zagrebačkog sveučilišta, javnost skandaliziraju neka imena koja su u ovom slučaju poduprla ideju o počasnom doktoratu. Prije svega potpuno neočekivana potpora bivšeg predsjednika države Ive Josipovića, koji svojom podrškom ne može pomoći Bandiću ni izbliza onoliko koliko je nepopravljivo odmogao vlastitoj reputaciji.
Za razliku od Josipovića, akademska je zajednica ideju o počasnom doktoratu za zagrebačkog gradonačelnika doživjela kao tešku provokaciju. Inače šutljivi intelektualci odjednom pružaju otpor. Znanstvenik Ivica Puljak, široj javnosti poznat kao jedan od lidera stranke Pametno, u otvorenom pismu dodjelu priznanja Čoviću i Bandiću naziva možda najsramotnijim odlukama u povijesti zagrebačkog Sveučilišta. Hrvatski znanstvenik i doktorand na Oxfordu Vuk Vuković piše da je doktorat Bandiću “metaforička šamarčina svim kvalitetnim ljudima sa Zagrebačkog sveučilišta” i najavljuje da će se odreći svoje diplome.
Pobuna se ne zaustavlja samo na pojedincima. Filozofski fakultet u Zagrebu pozvao je da se odustane od postupka dodjele doktorata Bandiću.“Smatramo da dodjeljivanje počasti moćnim političarima, osobito onima osumnjičenima za protuzakonitosti, ozbiljno ugrožava temeljne akademske vrijednosti slobode, autonomije i društvene odgovornosti, kao i ugled Sveučilišta u Zagrebu”, objašnjavaju. Vrije na još nekim fakultetima. Muzička se akademija uzbunila jer je dekan na svoju ruku, bez konzultacija, inicirao dodjeljivanje spornog doktorata. Za utorak je najavljen prosvjed „STOP nasilju na Sveučilištu!“, koji će se održati ispod prozora Rektorata, a mogao bi, prema najavama, biti prilično masovan.
Dva ortaka, rektor Boras i gradonačelnik Bandić, naučili su bezobrazno zloupotrebljavati svoje funkcije, ne osvrćući se na mišljenje javnosti. Moć im je udarila u glavu, pa nisu, izgleda, primijetili da se situacija mijenja, da Hrvatska više ne šuti, nego diže mini bune protiv kabadahija na vlasti. U posljednje su vrijeme zaredala masovna prosvjedna okupljanja s iznenađujućim učincima, kojima se i šefica države i premijer pokušavaju udvarati. Ideju o počasnom doktoratu za čovjeka koji je postao simbolom političke korupcije mnogi danas doživljavaju kao nepodnošljivo sramoćenje i poniženje najstarijeg i najvećeg hrvatskog sveučilišta. Što bi se dvojcu Bandić-Boras na koncu ipak moglo osvetiti. Situacija jako miriše na onu narodnu: Tko sije vjetar, požnjet će oluju!

Komentiraj