Komemoracija za Vjekoslava Voju Radoičića

tzzps.hr

Komemoracija za istaknutog riječkog umjetnika Vjekoslava Voju Radoičića, koji je umro 15. lipnja u 87. godini života, a pokopan je jučer na gradskom groblju Kozala, održana je u petak u riječkoj Gradskoj vijećnici.

Vjekoslav Vojo Radoičić bio je slikar, grafičar, ilustrator, scenograf i kipar, a njegova djela prepoznatljiva su po radosti igre, originalnosti i nekonvencionalnosti.

Rođen je 1930.  u Požegi. Bio je redovni član Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU) Rijeke i Zagreba te udruženja umjetnika VBO iz Beča.  Živio je i radio u Rijeci, Beču i Begovom Razdolju. Izlagao je u zemlji i inozemstvu na brojnim grupnim izložbama te na oko 200 samostalnih izložbi. U bogatom opusu ostvario je brojne kazališne scenografije, radio je za televiziju, na brojnim  knjigama, tekstovima za djecu i mlade. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja, među ostalima i državne nagrade Vladimir Nazor za životno djelo, a odlikovan je i Redom Danice Hrvatske s likom Marka Marulića za doprinos u kulturi.

Na komemorativnom skupu, uz obitelji i rodbinu, bili su, i prisjetili se susreta s umjetnikom, brojni prijatelji i štovatelji.

Gradonačelnik Vojko Obersnel je kazao da je  je Vojo Radoičić radio ono što je volio do zadnjeg daha. Tužni smo, jako, jer unatoč visokim godinama, Vojo nam je svima već desetljećima bio iznimna životna inspiracija i istinski vedri duh našega grada, rekao je Obersnel  ističući da njegova djela – slike, skulpture i instalacije predstavljaju odraz njegova doživljaja stvarnosti, „njegove čiste radosti življenja.“ Po riječima Obersnela, izdavanje monografije bila je zadnja želja Voje Radoičića. „Drago mi je da smo ju uspjeli ispuniti“, dodao je.

Novinar Dragan Ogurlić, koji je nedavno s Vojom Radoičićem ostvario monografiju „Radoičić: San (Odsanjani san)“, podsjetio na njegov životni i umjetnički put, kazavši da je obilježio cijelu epohu hrvatske i riječke kulture i umjetnosti, da je  legenda Rijeke i Primorsko-goranske županije i hrvatske likovne scene, veliki umjetnik, drag i dobar čovjek, najkreativnija i najpozitivnija osoba koju je poznavao.

Opraštajući se od kolege, predsjednik HDLU-a Rijeka Damir Šegota istaknuo je kako je Radoičić bio dobri duh riječkog HDLU-a te da su njegova radna energija i optimizam bili poticaj svima.

Pomoćnica ministrice kulture Iva Hraste – Sočo istaknula da je odlazak Voje Radoičića ostavio veliku prazninu na hrvatskoj likovnoj sceni i u hrvatskoj kulturi.

Župan Komadina zahvalio je Radoičiću na svemu što je učinio, što je svoj talent nesebično poklanjao svima.

Književnik Mladen Kušec oprostio se od velikog prijatelja, rekavši da je Radoičić bio dio Rijeke, ali i cijele Hrvatske, u kojoj su ga iznimno poštovali. „Vojo nas je uvijek podsjećao da se volimo i poštujemo, bio je čovjek velike radosti kojemu su svi prilazili, čovjek koji je u sebi sačuvao dijete“, istaknuo je Kušec.

Komentiraj