Komemoracija za 56 nevinih hrvatskih civila ubijenih u Baćinu

Nikola Cutuk/PIXSELL

Nevine žrtve u Baćinu nikad se ne smiju zaboraviti, a istina o njihovu ubojstvu i Domovinskom ratu mora se prenositi na mlađe naraštaje, poruka je s komemoracije u tom pounjskom mjestu u povodu 25. godišnjice jednog od najstrašnijih zločina nad civilima tijekom Domovinskog rata.

Vijence su uz spomen-obilježje na mjestu masovne grobnice, u kojoj su nakon rata pronađeni posmrtni ostatci 56 civila iz Cerovljana, Baćina i Hrvatske Dubice, položili i svijeće zapalili izaslanik predsjednice Republike Ante Deur, ministar branitelja Tomo Medved, predstavnici koordinacije mnogih udruga proisteklih iz Domovinskog rata, članovi obitelji ubijenih, čelnici lokalne i regionalne samouprave i političkih stranaka, europarlamentarka Marijana Petir i mnogi drugi.

Prije točno 25 godina pripadnici okupatorske vojske, uglavnom bivše JNA i srpske milicije pod Milanom Martićem, u Baćin su autobusom dovezli hrvatske civile iz pounjskih mjesta te ih pobili uz rijeku Unu.

Nakon nekoliko dana pokopani su u zajedničku grobnicu. Žrtava je bilo znatno više, pretpostavlja se 137, ali njihovi posmrtni ostatci nikad nisu pronađeni jer ih je vjerojatno odnijela Una ili su pokopani na drugim mjestima.
Svi hrvatski civili, koji nisu željeli ili nisu mogli napustiti svoje domove nakon okupacije tog dijela Pounja, 20. listopada 1991. bili su odvezeni u vatrogasni dom u Hrvatsku Dubicu, odakle su drugi dan odvedeni na stratište.

Nakon Ovčare, u Baćinu je bila druga najveća masovna grobnica u Hrvatskoj.

Komentiraj