Njemački parlament Bundestag odao je na komemoraciji u četvrtak počast nedavno preminulom bivšem njemačkom kancelaru Helmutu Kohlu, a predsjednik Bundetaga Norbert Lammert nazvao je Kohla ‘sretnim slučajem’ za Njemačku i Europu.

„Mi smo upravo njemu u velikoj mjeri zahvalni da je mirno ujedinjenje naše zemlje u jednoj mirnoj Europi realnost“, rekao je Norbert Lammert (Kršćansko-demokratska unija CDU) na sjednici Bundestaga, kojoj su nazočili kancelarka Angela Merkel i predsjednik Frank-Walter Steinmeier.

Lammert je istaknuo kako Kohl nikad nije odustao od ideja života u slobodnoj Europi.

„Godine 1989., kada su mnogi već odustali od ideje ujedinjene Njemačke, Kohl je sa sigurnim instinktom, koji krasi samo velike državnike, preuzeo inicijativu“, rekao je Lammert o projektu ujedinjenja  dotadašnjih dviju njemačkih država.

Predsjednik parlamenta je u svečanom govoru istaknuo i govorničke kvalitete Helmuta Kohla tijekom brojnih rasprava u Bundestagu ali je istodobno naglasio i „integrativne ali i polarizirajuće kvalitete“ bivšeg kancelara.

„Kohlov put su krasile i povrede – one koje su mu drugi nanijeli, ali one koje je on nanio drugima“, zaključio je Lammert ukazujući na kraj Kohlove karijere koji je povezan s raskidom sa svojom strankom CDU zbog afere oko tajnih donacija, ali i obiteljskim tragedijama.

Helmut Kohl preminuo je prošlog petka u 87. godini u rodnom Ludwigshafenu.

Današnja komemoracija u Budestagu je vjerojatno jedini službeni čin odavanja počasti Helmutu Kohlu na državnoj razini u Njemačkoj. To je, kako navodi Koghlov odvjetnik, bila kancelarova želja.

Kohlu će biti odana počast na europskoj razini komemoracijom u Europskom parlamentu u Strassbourgu i pokopom u njemačkom Speyeru.

Komentiraj