Komemoracija: Od ubojstva obitelji Zec prošlo je 29 godina

Od ubojstva zagrebačke obitelji Zec prošlo je 29 godina. Djevojčica Aleksandra i njezina majka Marija ubijene su na Sljemenu, a otac Mihajlo ispred obiteljske kuće.

Zločin su počinili pripadnici rezervnog sastava MUP-a, takozvani ‘merčepovci’. Nikad nisu kažnjeni zbog proceduralnog propusta u istrazi. Na Sljemenu je u ponedjeljak, u spomen an obitelj Zec, održana komemoracija.

Na komemoraciji je bio potpredsjednik Vlade za društvene djelatnosti i ljudska prava Boris Milošević, prvi predstavnik Vlade koji je došao na komemoraciju koju godinama na današnji dan organiziraju Antifašistička liga, Centar Documenta i Inicijativa mladih za ljudska prava..

“Izražavam zgražanje prema ovakvom strašnom zločinu jer je ubijena skoro cijela jedna obitelj isključivo iz etničkih motiva, samo zato što su bili Srbi”, rekao je  Milošević.

“Taj je zločin strašan jer je ubijena 12-godišnja djevojčica, jer su ubojice oslobođene iako su priznale zločin, a strašno je i što je Zagreb bio njegovo poprište”, dodao je Milošević.

“Kako je moguće da se ovakav zločin dogodio, da je pravna država pala na ispitu”, upitao je te poručio kako je današnji datum prilika da kao društvo i država preispitamo svoj odnos prema ovakvim zločinima, ali i odnos prema djeci srpske nacionalnosti koja prečesto nose na svojim plećima preteško breme ratnog naslijeđa.

Boris Milošević. PHOTO: Davor Puklavec/PIXSELL

“Nitko tko drži do mira i slobode ne može dopustiti da se iz povijesti izbriše Aleksandra Zec. Svatko kome je stalo do pravde i jednakosti mora uporno prokazivati zle namjere političke vlasti koja dozvoljava da ovakav zločin prođe nekažnjeno”, rekla je Branka Vierda iz Antifašističke lige Republike Hrvatske, kako prenosi HRT.

Komentiraj