Komedija u lipnju donosi glazbeno putovanje Dunavom i komediju Alana Ayckborna

Zagrebačko gradsko kazalište Komedija u lipnju donosi dva nova naslova na svom repertoaru.

Od srijede, 9. lipnja na rasporedu su glazbene večeri ‘Valovi Dunava’ u izvođenju Orkestra Kazališta Komedija te solista Sandre Bagarić i Đanija Stipaničeva, pod ravnanjem maestra Krešimira Batinića. Glazbenici će publiku u glazbenim večerima povesti na putovanje Dunavom od Beča do Pešte, uz poznate zvuke operete, polki i valcera… Koncerti su na rasporedu 9., 10., 11., 12., 25. i 26. lipnja.

Iz zagrebačkog su kazališta najavili i pretpremijerne izvedbe novog dramskog naslova – komedije Alana Ayckborna ‘Treba se znati ponašati’ (u originalu ‘Table Manners’), koji, prema prijevodu Tomislava Radića, režira Tomislav Pavković. U predstavi igraju Ivan Glowatzky, Vanja Ćirić, Ana Magud, Dajana Čuljak, Goran Malus i Ivan Magud, a izvedbe su na rasporedu 17., 18., 19., 23., 24., 29. i 30. lipnja. Autorski tim uz redatelja čine scenografkinja Irena Kraljić i kostimografkinja Eva Karakaš Bedrina.

PHOTO: Ines Novković

Riječ je o jednom od najboljih komada Sir Alana Ayckbourna, jednog od najizvođenijih i najuspješnijih britanskih komediografa. ‘Treba se znati ponašati’ je prvi dio trilogije ‘Normanovska osvajanja’. Radi se o brzom i veselom komadu koji predstavlja pravu studiju zanimljivih osobnosti dovedenih u neobičnu, a opet sasvim moguću situaciju. Radnja prati tri para tijekom jednog ljetnog vikenda kada su se njihovi rodbinski, prijateljski i ljubavni odnosi bespovratno zamrsili. ‘Table Manners’, kako glasi originalni naslov ove poznate komedije, u svojoj aluziji na pristojno ponašanje za stolom parodira razne ljudske slabosti; ali kako ostati pristojan i društveno adekvatan kad je život tako pun izazova.

Dodajmo i da se Sir Alan Ayckbourn već dokazao na kazališnim daskama Komedije, gdje su igrale njegove ‘Od kreveta do kreveta’, ‘Kako voli druga strana’, ‘Kako se uzme’ i ‘Sve što činimo iz ljubavi’.

U petak, 04. lipnja na rasporedu Komedije je predstava ‘Najstariji zanat’, a u subotu posjetitelje čeka izvedba ‘Mandragole’.

PHOTO: Ines Novković

Komentiraj