Komedija ‘Gospođa ministarka’ nakon 60 godina ponovno na daskama HNK Ivana pl. Zajca

Dražen Šokčević

Svoju bogatu ljetnu sezonu riječki HNK Ivana pl. Zajca nastavlja premijerom ‘Gospođe ministarke’, kultnog djela srpskog komediografa Branislava Nušića u adaptaciji i režiji Tatjane Mandić Rigonat, u subotu 18. srpnja s početkom u 21 sat.

Glavnu ulogu, Živanu Popović odnosno legendarnu “Živku”, utjelovit će nacionalna dramska prvakinja Olivera Baljak koja će ovom ulogom na jesen proslaviti i 40. obljetnicu svog umjetničkog rada.

Predstava je svoju posljednju premijeru u riječkom Kazalištu imala prije gotovo 60 godina. Priča o ženi političara koja mora na brzinu usvojiti obrasce ponašanja i način života “visokog društva“, nakon što joj suprug postane ministar u vladi, postala je gotovo sinonim za nagli uspon na društvenoj ljestvici. Jednako tako, ime Branislava Nušića postalo je sinonim za šaljivu britkost i smijeh u kazalištu.

“Dvije velike teme Nušićeve komediografije su vlast i malograđani. Velika povijest svijeta ispisana je kao povijest ljudske gluposti perima velikih komediografa. U “Ministarki” je opjevao univerzalnu glupost, poremećaj koji izaziva osjećaj važnosti i vlastite veličine kada čovjek osjeti da ima vlast. Značenjske perspektive njegovih čuvenih likova, počevši od Živke Ministarke, preko Ujka Vase, Čede, Pere Pisara, Ninkovića, Nikarague, nesagledive su“, rekla je Rigonat, koja i obrazlaže zašto se predstava izvodi na originalnom srpskom jeziku.

“Predstava se igra na srpskom, ili preciznije na Nušićevom srpskom jeziku, bujnom, raskošnom, sočnom jeziku. Veliki pisci imaju svoje svjetove, svoj jezik. Nušić je klasik kao Krleža ili Držić. Kad u Srbiji postavljamo Krležine drame, ili Držićeve, jezično ih ne adaptiramo. To bi bilo nasilje, oduzimanje jeziku pisca čula, mirisa i okusa“, objasnila je redateljica.

“Olivera je rođena za tu ulogu. Osjeća je svakim djelićem svog glumačkog bića. Rijetke su glumice koje u sekundi mogu prijeći iz suza u smijeh ili obrnuto, tako lako plivati u emocionalnim ekstremima. Olivera ima eros, nerv koji ta uloga traži. Ulogu Živke igrale su najveće glumice, a Olivera je istinski velika glumica. Svi likovi u predstavi su važni, i svi oni pletu jednu složenu mrežu motiva, ciljeva, radnji i značenja“, otkrila je Rigonat.

Uz Oliveru Baljak u predstavi glume: Aleksandar Cvjetković (Ujka Vasa), Jasmin Mekić (Čeda), Ivana Bruck (Dara), Jelena Lopatić (Raka), Tanja Smoje (Anka), Dean Krivačić (Nikaragua), Edi Ćelić (Ninković), Sabina Salomon (Nata), Nikola Nedić (Pera Pisar), Biljana Torić (Tetka Savka), Anton Plešić (Sima Popović), Mario Jovev (Dječak iz ministarstva) te Giuseppe Nicodemo i Petar Bljak (Žandari).

Scenografiju potpisuje Stefan Katunar, kostimografiju Manuela Paladin Šabanović, glazbu Zoran Majstorović, svjetlo Predrag Potočnjak, scenski pokret Noemi Dessardo, a za scenski govor zadužena je prof. Ljiljana Mrkić.

Glazbu uživo izvode Zoran Majstorović (bas gitara), Danijela Mendiković (violina), Karmen Antunović (harmonika) i Dario Grgurić (bubnjevi).

Komentiraj

nacional banner
nacional banner