Komadina uputio protestno pismo HRT-u: “Falsificirali ste riječku povijest i za sve loše optužili vlast”

U povodu emitiranja dokumentarnog serijala “Fiume crno-crveno Rijeka”, župan Zlatko Komadina uputio je protestno pismo HRT-u koje prenosimo u cijelosti:

“Ovim putem izražavam nezadovoljstvo i prenosim opravdane kritike nekih od relevantnih riječkih povjesničara na sadržaj i način obrade turbulentnog dijela riječke povijesti.

Smatram nedopustivim da ste kao javni servis, bez ikakvih ograda o emitiranom sadržaju, dopustili da se selektivnim čitanjem prošlosti našeg grada instrumentaliziraju događaji iz 20. stoljeća što dovodi do grubog falsificiranja povijesti. Citirat ću samo dio iz opsežnog kritičkog osvrta našeg uglednog povjesničara Marka Medveda, a s čijim se stavovima u velikim dijelovima slažem. Za početak to što su većinom povjesničari kao sugovornici u ovom serijalu marginalizirani, a umjesto njih govorili su povjesničari umjetnosti i političari koji su za sve loše optužili riječku vlast, a potpuno zanemarili činjenicu kako je došlo do dramatičnog urušavanja riječkog gospodarstva. Krajnje je suluda jedna od izrečenih teza da bi umjesto komunizma uživali demokraciju da su umjesto partizana 1945.godine Rijeku oslobodili saveznici. “U slučaju savezničkog oslobađanja grada, Rijeka ne bi bila pripojena Hrvatskoj već bi ostala u Italiji. Time je serija falsificirala povijest jer običnom građaninu, kojemu se željelo približiti to razdoblje, nije objasnila ključni moment 20. stoljeća i ključni trenutak serije”, navodi povjesničar Marko Medved.

Očekujem od uprave HRT-a da reagira i otvori svoj javni servis za osvrte na sadržaj spornog serijala povjesničarima i relevantnim živućim sudionicima povijesti Rijeke u 20. stoljeću.

Potom je uz pismo naveo  tekst povjesničara  prof. dr. Marka Medveda. kojeg možete pročitati OVDJE.

Komentiraj