Goran Kovacic/PIXSELL

Komadina s kineskim gospodarskim izaslanstvom

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina u četvrtak se sastao s predstavnicima kineske međunarodne gospodarske komore za privatni sektor (CICCPS) i tvrtke China Huzhou Optoelectronic Technology, kojima su predstavljene mogućnosti Rijeke i županije za suradnju na gospodarskom planu.
Kinesko je izaslanstvo iskazalo interes za suradnju na razvoju novih tehnologija i pametnih gradova te su im, u skladu s tim, pokazani ovdašnji kapaciteti na tom području, uključujući poslovne zone i mogućnost da se kineski partneri pozicioniraju u ovoj regiji kao na vratima Europe, izjavio je novinarima nakon sastanka Komadina.
Podsjetio je da županija već niz godina surađuje s kineskom provincijom Liaoning te je to temelj za nastavak zajedničkog djelovanja.
Predstavnik kineskog izaslanstva Feng Weidong rekao je da su se željeli upoznati s ovdašnjim mogućnostima i tehnologijom. Ispitujemo mogućnosti da ovdje bude baza širenja na europsko tržište te nastavljamo “korak po korak”, istaknuo je.
“Razgovor je pokazao da smo potpuno u pravu što smo odlučili našu regiju transformirati u smjeru pametne tehnologije, pametnih gradova, jer svi ozbiljni investitori koji dolaze u Europu i na našem području i među našim tvrtkama, traže partnere za suradnju i ulazak na europsko tržište a itekako su prisutni upravo u modernim tehnologijama. Transformacija u pametnu regiju pravi je put jer ćemo kao regija i kao gradovi biti itekako interesantni partnerima, u ovom slučaju kineskim”, istaknuo je ravnatelj Regionalne razvojne agencije Primorsko-goranske županije Vedran Kružić.
Kako naglašavaju iz županije, kineskom su izaslanstvu predstavljeni investicijski potencijali poslovne zone, ponuđeni najrazvijeniji sektori da u njima pokušaju pronaći partnere za joint venture, koji bi trebao biti jedan od prvih koraka dolaska kineske kompanije na ovo područje. Predstavljen im je i prvi Nacionalni centar kompetencije osnovan u Primorsko-goranskoj županiji upravo za područje pametnih gradova, kao i projekt nove inovacijske arene koji će se realizirati na Sveučilištu.
Inače, Kineska međunarodna gospodarska komora za privatni sektor, podržana od kineske vlade, državnog vijeća i ministarstva nadležnog za civilne poslove, okuplja oko pet milijuna poduzetnika, a nastoji pomoći uspostavi buduće suradnje između hrvatskih i kineskih poduzetnika.
Tvrtka Huzhou Mingshuo Optoelectronic Technology, iz Pekinga, pruža rješenja na području rasvjete i interes pokazuje za ulaganje u poboljšanje javne rasvjete na području Primorsko-goranske županije, napominju iz županije.

Komentiraj