Potpredsjednik SDP-a i primorsko-goranski župan Zlatko Komadina u ponedjeljak je iz Rijeke poručio kako je županijska stranačka organizacija za predstojeće lokalne izbore otvorena za pregovore sa svim političkim opcijama s lijevog centra, s obzirom da je ovaj mandat obilježila korektna suradnja, za koju se nada da će se nastaviti.

Govoreći  o učinjenom tijekom mandata na zalasku, Komadina je na konferenciji za novinare istaknuo kako je cilj bio povećati učinkovitost i transparentnost županije i unaprijediti djelatnosti, posebice u zdravstvu i školstvu, dok o rezultatima svjedoče i dva bezuvjetna mišljenja državne revizije.

No, dodaje, nije zadovoljan sporošću rješavanja kapitalnih projekta koje vode državna tijela ili tvrtke. Izgrađen je, kaže, dio riječkog studentskog kampusa, ali treba izgraditi još domova te sportske objekte, ubrzati gradnju nove bolnice, sporo ide i izgradnja terminala na Zagrebačkoj obali i cestovnih priključaka, a “željeznica stoji”. “U onom dijelu gdje smo naslonjeni na državu, smatram da treba više hrabrosti i odlučnosti da bi se valorizirao prometni, geostrateški i energetski položaj županije”, istaknuo je Komadina i dodao da pritom misli i na LNG terminal te na Termoelektranu Urinj.

U županiji je stvorena nova većina kao podloga novoj koalicijskoj suradnji

Novinarima je rekao i kako je primorsko-goranska Županijska skupština primjer korektne suradnje. “Startali smo s tankom većinom koju smo izgubili brzo nakon izbora, no, s uvažavanjem prijedloga i iz opozicije te razumijevanjem opozicije ka tome da se realizira naš program, stvorila se vremenom nova većina koja je sada podloga novoj koalicijskoj suradnji za predstojeće regionalne izbore”, poručio je. Izrazio je nadu da će se ta suradnja nastaviti u sljedećem mandatu, ako građani daju povjerenje koaliciji lijevoga centra.

Upitan kako to da Lista za Rijeku ipak neće biti u toj koaliciji, Komadina je odgovorio kako mu je žao zbog toga, da su iz SDP-a korektno pregovarali s cijelom “regionalom” (PGS, IDS, Lista za Rijeku), te da je to bila odluka vodstva Liste za Rijeku. “Mi tu nismo imali ništa nego utvrditi postojeće stanje, koje je, istina, uzrokovano izlaskom Liste za Rijeku iz koalicije u riječkom Gradskom vijeću”, dodao je Komadina.

Za suradnju s HNS-om rekao je kako u županiji postoji tradicija te suradnje, a “ova je koalicija nastavak postojeće koalicije proširene s regionalnim blokom”. Naveo je i da su u koalicijski sporazum ugradili članak o ‘nenapadanju’ kolega koji brane svoje mandate u općinama i gradovima, što vrijedi za SDP, HNS i PGS, pa kandidate iz tih sredina ne mogu biti na županijskoj listi  ako su kontrakandidirani aktualnim načelnicima i gradonačelnicima.

Komentiraj