foto HINA/ Miljenko KLEPAC/ ua

KOMADINA O PRIJEDLOGU DRŽAVNOG PRORAČUNA ‘Izvana izgleda dobro, a iznutra potencijalni utezi’

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina ocijenio je u ponedjeljak da prijedlog državnog proračuna izvana izgleda dobro, ali da iznutra ima potencijalne utege, koji se u prvi čas ne vide.

„Mislim da izvana izgleda dobro, ali iznutra ima potencijalne utege koji se u prvi čas ne vide. Naime, deficit se smanjuje, uravnotežuju se rashodi s prihodima, čini mi se da prvi puta redovni prihodi nadmašuju rashode, što je relativno pozitivna priča,“ rekao je Komadina na redovnoj tjednoj konferenciji za novinare u županijskoj upravi odgovarajući na novinarski upit kako komentira prijedlog državnog proračuna.

Dodao je kako proračun nije previše gledao, da je čuo iz medija, a da će u županiji proučiti razdjele proračuna s obzirom na Primorsko-goransku županiju.

„Međutim, tu imate drugi dio sante leda, koji se ne vidi, a to je dug u zdravstvu, koji je 7 ili 8 milijarda. On je akceptiran, koliko sam vidio, s milijardu kuna državnog proračuna, u smislu da se valjda najnužnije isplati, pretpostavljam dobavljačima, ali definitivno nije u proračunu rečeno sve što je obaveza,“ rekao je.

Naveo je da se ne zna  kako će se otplaćivati dugovi u Vladinu sektoru u smislu autocesta, koje su dugovale ogromna sredstva, te da ima dosta dubioza koje se ne vide.

Župan Komadina rekao je i kako su mu važniji razdjeli ministarstava, iz kojih očekuje financiranje kapitalnih projekata Primorsko-goranske županije u svjetlu novog Zakona o regionalnom razvoju, da se s novom indeksacijom riješi podfinanciranje Gorskog kotara. Naglasio je da je tu riječ i o kapitalnim projektima otoka.

„Zapravo, očekujemo kako ćemo mi koji smo razvijeniji moći financirati kapitalne projekte, jer sami kao županija ne rastemo, stagniramo po tim zakonima o financiranju jedinica lokalne samouprave, a naši gradovi i općine padaju. Ne možemo biti zadovoljni s takvom politikom, jesmo za solidarnost, da se svi drugi uravnoteže prema nama koji smo iznad prosjeka Republike Hrvatske, ali ne možemo mi stajati,“ istaknuo je Komadina..

Na upite novinara napomenuo je da se ne zna kakve će Agrokor imati reperkusije po državni proračun. Ako su bile lažne bilance kojima se iskazivala dobit, država bi mogla biti dužna vratiti plaćeni porez na dobit, ustvrdio je dodavši da će to biti predmet rasprave saborskih zastupnika.

Komentiraj