Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina rekao je u ponedjeljak, govoreći o konstituiranju Županijske skupštine Primorsko-goranske županije, da koalicija predvođena SDP-om nema većinu, ali da on vjeruje u konstruktivnost dijela oporbe.

Na pitanje je li siguran da će se Županijska skupština konstituirati sljedećeg ponedjeljka te ima li koalicija predvođena SDP-om većinu, Komadina je na redovnoj konferenciji za novinare u županijskoj upravi rekao da nije siguran. “Naravno da nisam siguran, budući da nemamo većinu, ali imamo polovinu, vidjet ćemo što kaže druga polovina. Koalicija predvođena SDP-om je relativni izborni pobjednik i mi ćemo, po našem sporazumu, ponuditi predsjedanje skupštinom. Skupština se konstituira izborom predsjednika, a po našem sporazumu u prvom dijelu mandata predsjedavajućeg daje PGS, i to je po njihovoj odluci Franjo Butorac, a u drugom dijelu bit će to dosadašnji predsjednik Županijske skupštine Erik Fabijanić (SDP)“, rekao je Komadina.

Nastavio je da “vjeruje u konstruktivnost dijelova oporbe, formalne oporbe, znači onih koji u ovom trenutku nisu potpora izvršnoj vlasti”. Najavio je da će “sutra biti održan koalicijski sastanak, da će vidjeti, eventualno otvoriti krug postizbornog sporazumijevanja”, dodavši da “konstituiranje u svakom slučaju ne može čekati”. Objasnio je da se konstituiranje, prema zakonu, ako prvi puta bude uspješno, provodi u narednom roku od 30 dana, ako ne bude ni tada uspješno, provodi se u još jednom roku od 30 dana, a  nakon toga se, ako se skupština ni tada ne konstituira, provode novi izbori za predstavničko tijelo.

Na pitanje s kim se razgovara, Komadina je rekao da su “svi za razgovor, što se nas tiče, dobro došli, osim HDZ-a”, te je na upit novinara o listi Hrvoja Burića dodao “i osim njih, oni su trabant HDZ-a”. Na upit o Mostu, rekao je da “Most nije trabant HDZ-a, da mostovi služe za spajanje dvaju obala”.

Koalicija SDP-PGS-IDS-HSU-HSS osvojila je na nedavnim lokalnim izborima za Županijsku skupštinu 41,66 posto glasova ili 22 vijećnička mjesta, Koalicija HDZ-HSP-HSP AS-HSLS-HRAST-Pokret za uspješnu Hrvatsku-BUZ-HDS dobila je 26,14 posto ili 13 mjesta, koalicija Akcija mladih-Živi zid- Snaga-Alternativa 10,13 posto ili 5 mjesta, Most 7,17 posto ili 3 mjesta, a  Lista grupe birača s nositeljem liste Hrvojem Burićem 5,42 posto glasova, tj 2 mjesta u Županijskoj skupštini.

Na konferenciji je još rečeno da je ove godine za državnu maturu u Primorsko-goranskoj županiji prijavljeno 720 gimnazijalaca i 1198 učenika strukovnih škola, što je 45 gimnazijalaca i 41 učenik strukovnih škola manje nego lani. Tijekom ljeta obnavljat će se 56 školskih objekata, a radovi će početi čim završi školska godina. Projekt pomoćnika u nastavi i ove godine je kandidiran za sredstva EU, a sufinanciranje u projektu energetske obnove zgrada odobreno je za 8 škola u županiji. Obnova će stajati ukupno 32 milijuna kuna, a bespovratnih je 12 milijuna kuna.

Komentiraj