Komadina ne dolazi na otvorenje LNG terminala: ”Moj dolazak bio bi u suprotnosti s interesima građana i stavovima županije”

U petak se u Omišlju održava svečanost puštanja u rad LNG terminala i spojnog plinovoda Zlobin – Omišalj. Uz predsjednika Vlade bit će nazočan i ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

No, na svečanosti neće biti primorsko-goranskog župana Zlatka Komadine. Razloge za svoj nedolazak Komadina je naveo u pismu, koje u nastavku prenosimo u cijelosti:

“Zahvaljujem na pozivu za sudjelovanjem na svečanosti puštanja u rad LNG terminala i spojnog plinovoda Zlobin-Omišalj, kojem se ne mogu odazvati. Naime, moj dolazak bio bi u suprotnosti s jasno artikuliranim stavovima, ne samo mene kao župana, već i Županijske Skupštine, Općine Omišalj, kao i većine stanovnika otoka Krka o neprihvatljivosti izgradnje plutajućeg LNG terminal na lokalitetu koji je u važećim prostornim planovima predviđen za izgradnju kopnenog terminala.

Svjesni važnosti energetske neovisnosti Hrvatske, kao regionalna i lokalna samouprava prihvatili smo da se uz već postojeće energetske kapacitete na lokalitetu Omišlja kao i susjednom Urinju, izgradi i kopneni terminal za ukapljeni plin, ali uz poštivanje najviših sigurnosnih i ekoloških standarda.

Odluka Vlade da se umjesto predviđenog kopnenog izgradi plutajući terminal, koji ne zadovoljava maksimalne ekološke, energetske, ekonomske i estetske standarde, donijeta je usprkos protivljenju lokalne i regionalne samouprave, što smatram neprihvatljivim odnosom državne vlasti prema stavovima i interesima stanovništva ovog kraja. Neprihvatljivo je da su neki drugi interesi presudili u takvoj odluci na štetu razvoja turizma otoka Krka.

Da smo u tom protivljenju itekako bili u pravu potvrđuje i sam početak probnog rada LNG terminala koji je izazvao snažan revolt mještana Omišlja jer im je zbog visoke razine buke s terminala narušena kvaliteta života”, napisao je Komadina.

Komentiraj