Komadina: “Evidentno je da je problem cijepljenja potaknuo Plenković. Ne stanuje sva pamet u Banskim dvorima”

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina u srijedu je za N1 komentirao epidemiološku situaciju u županiji. Također, odgovorio je na prozivke premijera Andreja Plenkovića, da se lokalni i županijski stožeri služe politikantstvom.

“Evidentno je da je problem cijepljenja potaknuo Plenković. Razumijem Plenkovića da mu nije lako, ali prijetiti da će oduzeti pravo zavodima da budu regionalni, provodi diktat nad stručnim mišljenjima. Ne stanuje sva pamet u Banskim dvorima, gdje god su medicinski fakulteti postoje stručnjaci, a ovo što se dogodilo je posljedica kašnjenja protokola o redoslijedu cijepljenja”, kazao je Komadina.

Dodao je da je ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije Vladimir Mićović djelatnik s dugogodišnjim iskustvom, doktor znanosti i profesor epidemiologije. “Ljudi imaju pravo na svoj stav i mišljenje, ne treba se s njima obračunavati”, kazao je župan Komadina.

Zbunjujuća situacija, smatra, nastala je jer ju je izazvala država. “U državi su izazvali zbunjolu koja se sad rješava, ne vidim zašto se prijeti nastavnim zavodima, kojima upravljaju županije. Nisu pogriješili”, rekao je Komadina i dodao da su nastavni zavodi sami zaključili kojim redom i na koji način cijepiti ljude, jer nisu imali naputak iz države.

“Naš Zavod je cijepio sve cjepivima koje je imao, nije nikoga necijepio, samo su izdali preporuku koje kategorije se mogu cijepiti. Dok nije bilo državnog naputka, pozvali su ove mlađe od 60 godina s kroničnim bolestima. Sljedeće cijepljenje će ići po naputku državnog stožera, koji je glavni stožer”, rekao je Komadina.

U mnogim zemljama Europske unije, podsjetio je, slična je situacija. “Po meni je sad ta dvojba riješena. Sljedeće cijepljenje će ići po državnom naputku”, ponovio je.

Premijer Andrej Plenković u utorak je izjavio da bi svi zavodi trebali biti ispostave državnog zavoda. Tu je izjavu Komadina nazvao neprimjerenom.

“Osnivač zavoda je županija i po meni je sasma neprimjereno da se prijeti izmjenama zakonskih rješenja da postanu državne ispostave na ovom području. Mislim da je premijer Plenković to rekao u afektu i ako razmisli, vjerujem da će odustati od ovoga što je naumio”, rekao je Komadina i zaključio da je čitav problem nastao na samom početku, kad nije bilo jasno rečeno kakav je plan i što će se kada raditi, a što je trebao odrediti Nacionalni stožer.

Plenković: “Poruke iz zavoda PGŽ su katastrofalne, a ne znam kako Istra misli otvoriti terase kafića”

Komentiraj