FaH

KOMADINA: 2016. obilježena jakim investicijskim i projektnim aktivnostima

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina na božićno-novogodišnjem prijemu županije za predstavnike političkog, kulturnog, vjerskog, znanstvenog i javnog života u petak u Rijeci je ustvrdio da je protekla godina u Primorsko-goranskoj županiji obilježena jakim investicijskim, programskim i projektnim aktivnostima.

Komadina je naglasio da je zadržana stabilnost proračuna i postignuta visoka razina usluga u svim djelatnostima za koje je županija nadležna, poput školstva, zdravstva, socijale, pomorskog dobra. Pri ulaganju u objekte i opremu vodili smo se načelom ravnomjernog razvoja svih dijelova županije, rekao je Komadina.

Izdvojio je investicije od 23 milijuna kuna u Thalassotherapiju u Crikvenici, nastavak uređenja Psihijatrjske bolnice Rab, 10 milijuna kuna ulaganja u KBC Rijeka, pri čemu je uređena i opremljena klinika za onkologiju, potom gradnju osnovnih škola u Baškoj i Puntu, ulaganje u sportsko-rekreacijski centar Platak.

Istaknuo je i gradnju prve središnje zone za gospodarenje otpadom Marišćina, kao jedan od velikih državnih projekata sufinanciran europskim novcem.

Župan je također naveo da je PGŽ po ostvarenom BDP-u po stanovniku od 97.924 kune druga županija, iza Grada Zagreba. Jedna smo od četiri županije koje više uplaćuju u državni proračun nego što iz njega dobijaju, a stopa nezaposlenosti u županiji je 10 posto, rekao je.

Razvojni pravac Primorsko goranske županije je utvrđen donijetom Razvojnom strategijom do 2020. godine te nizom sektorskih strategija. Njome se predviđa gradnja LNG terminala u Omišlju, modernizacija Termoelektrane Rijeka, prometna integracija cestovnog čvora Rijeka u pravce od tunela Učka do Žute Lokve, izgradnja drugog kolosijeka željezničke pruge kroz Rijeku, nastavak gradnje Sveučilišnog kampus te gradnja znanstveno-tehnologijskog parka i izgradnja novog KBC Rijeka.

“Na državnoj razini će protekla godina ostati zapamćena po kratkom trajanju jedne te izboru nove Vlade, kojoj ovom prilikom želim uspjeha radi dobrobiti cijele države”, rekao je župan. Izrazio je želju da Vlada ispuni obećanja o decentralizaciji.

“Prvi reformski potezi ove Vlade, promjene u poreznim zakonima, nisu nažalost na tragu tog obećanja, jer usvojena porezna reforma dodatno financijski i fiskalno slabi regionalnu i lokalnu samoupravu te još više centralizira javne financije”, ustvrdio je. “Naš smo proračun, kao i sve do sada usprkos nesigurnim okvirima kreirali vodeći se politikom kontinuiteta i prosperiteta, dakle sve projekte koje smo si zacrtali nastavljamo realizirati”, zaključio je župan Komadina.

Komentiraj