Kolumnist Indexa prijavio Kolindu Povjerenstvu za sukob interesa

Hina/ Dario GRZELJ/ dag

Kolumnist Indexa Goran Vojković prijavio je Kolindu Grabar Kitarović Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa.

Prema njegovim tvrdnjama, predsjednica je na dužnosti 24 sata na dan te mora javnosti objasniti detalje svojeg dnevnog hodograma, čak i ako se to odnosi na njene privatne obveze.

Predsjednica je medijima odbila odgovoriti što će konkretno raditi u Sjedinjenim Američkim Državama, gdje putuje ovaj tjedan, čime je, navodi Vojković, predsjednica možda prekršila odredbe Zakona o sprječavanju sukoba interesa.

Njegovu prijavu povjerenstvu prenosimo u cijelosti.

“Poštovani/a,

Podnosim prijavu za mogući sukob interesa državne dužnosnice Kolinde Grabar – Kitarović, na funkciji predsjednice Republike Hrvatske. “Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u nedjelju odlazi u posjet Sjedinjenim Američkim Državama gdje ostaje do 5. siječnja” objavio je u subotu 31..12.2016. Ured predsjednice, a prenijeli su brojni mediji. Navodno, prema pisanju medija, Grabar-Kitarović otputovala je redovnim, komercijalnim letom, pri čemu uz osiguranje uz nju putuje šefica kabineta, Natalija Hmelina. Daljnje informacije nisu dostupne.

Javnost ima pravo na detaljnije informacije iz ureda predsjednika

Sukladno čl. 5. st. 4. Zakona o sprječavanju sukoba interesa građani imaju pravo biti upoznati s ponašanjem dužnosnika kao javnih osoba, a koje su u vezi s obnašanjem njihove dužnosti.

Ukoliko je predsjednica Republike otišla u Sjedinjene Američke Države službeno (ukoliko je istina da putuje u društvu šefice kabineta, onda se može pretpostaviti da je u pitanju službeni put), smatram da mediji i javnost imaju pravo na detaljnije informacije iz Ureda predsjednika, a koje uključuju: a) da li je put privatan ili služben, b) političku svrhu putovanja, c) osobe s kojima se predsjednica misli naći u svojoj službenoj funkciji, d) trošak putovanja (uključujući i trošak osiguranja čak i u slučaju privatnog putovanja).

Podsjećam da po Ustavu Republike Hrvatske predsjednik Republike nema klasičnog zamjenika, dakle predsjednik/ica je na funkciji 24 sata dnevno i za sve izvan strogo osobnih obveza (npr. proslava rođendana) Ured predsjednice treba odgovoriti novinarima i građanima gdje, zašto i na čiji račun predsjednica putuje. Posebno je to potrebno i osjetljivo ako isti put ima i privatne i službene sastavnice. U ovom slučaju na brojne upite novinara Ured predsjednice šuti i time se dovodi u pitanje poštivanje navedenog čl. 5. st. 4. Zakona o sprječavanju sukoba interesa. Nedavanjem informacija očigledno se taj članak krši, a građani nisu u mogućnosti ocijeniti rad dužnosnice u službenoj funkciji.

Molim Povjerenstvo da se očituje o ovoj prijavi”, napisao je Vojković.

Komentiraj