Kolumna Jelene Lovrić: Posljedice Vanđelićeve košarice Plenkoviću

Propustio je uhvatiti Kairosov čuperak – tako je vidno pokislo Andrej Plenković objavio posve neočekivani razlaz s Damirom Vanđelićem, svojim nesuđenim kandidatom za zagrebačkog gradonačelnika. Privremeni mu je upravitelj Fonda za obnovu Zagreba, oko kojega je premijer mjesecima pleo priču, pripremajući njegov nastup na svibanjskim izborima, isporučio odbijenicu. Neće na izbore, postpotresni mu je oporavak grada, tvrdi, mnogo važniji, naglasila je Jelena Lovrić u novoj kolumni za Zagreb News.

Premda sugerira da je Vanđelić tako propustio svoju šansu života, čini se da je onaj čuperak boga sretnog trenutka zapravo nepovratno prošao pored Andreja Plenkovića. Da ga sam nije uspio uhvatiti. Jer on je ostao bez, kako ga je predstavljao, jakog čovjeka s kojim u Zagrebu „ide na pobjedu“. On se pokazao neuspješnim u pregovorima koje je mjesecima vodio. Košarica koju je na koncu dobio njegovoj je sujeti teško podnošljiva. Da se ne govori o praktičnim reperkusijama raskida – tri mjeseca pred izbore HDZ nema kandidata za gradonačelnika, a onaj koji se na koncu i nađe u toj ulozi, neće moći pobjeći od neugodne činjenice da u utakmicu ulazi kao rezervno rješenje.

Šefu HDZ-a neće pomoći ni nagađanja o pravim razlozima Vanđelićeva odustajanja. Plenkovića jako iritiraju špekulacije da su pregovori propali zbog njegova odnosa s Milanom Bandićem. Tvrdi da su netočne informacije da se Vanđeliću navodno neprihvatljive suradnje s kompromitiranim zagrebačkim gradonačelnikom nije htio odreći. Ali HDZ-ova je koalicija s bandonačelnikom u Zagrebu i dalje vrlo čvrsta, što pokazuju i prošlotjedne, njihovim zajedničkim snagama u Gradskoj skupštini izglasane odluke. Veliko je pitanje bi li široj javnosti prilično nepoznati Vanđelić mogao HDZ-u osigurati željeni izborni rezultat, ali njegovim odustajanjem rastu šanse već jako potrošenog Milana Bandića, koji je godinama čvrsta uzdanica, nerijetko i prvi izbor dobrog dijela HDZ-ova biračkog tijela.

Situacija i druge velike, a u Zagrebu godinama po snazi i prve stranke, trenutno jako ocvalog SDP-a, slična je HDZ-ovoj po činjenici da ni partija nema pravog kandidata za zagrebačkog gradonačelnika, što je rezultat ne samo kadrovske pustoši koja vlada Iblerom. Ali za razliku od HDZ-a, socijaldemokrati su nekim recentnim bolnim rezovima, prije svega raspuštanjem zagrebačke, bandićevštinom zatrovane organizacije, sada povukli jasnu razdjelnicu od korupcijskim aferama natopljene vlasti Milana Bandića. Na skorim lokalnim izborima to ih možda neće spasiti, ali može poslužiti za otvaranje procesa neke ozbiljnije transformacije. Ako šansa za novi početak SDP-a još postoji?!,

Komentiraj