EPA/PRESIDENCY OF COLOMBIA

KOLUMBIJA Santos produljio primirje s FARC-om do kraja godine

Kolumbijski predsjednik Juan Manuel Santos objavio je u četvrtak da je primirje s FARC-om produljio do kraja godine i da se nada kako će dotad postići “novi dogovor” o miru s gerilom.

“Odlučio sam produljiti bilateralno primirje do 31. prosinca. Neka bude jasno: to nije ni ultimatum ni krajnji rok, ali se nadam da ćemo novi dogovor postići puno prije tog nadnevka”, rekao je predsjednik u televizijskom nastupu.

Dodao je da je odluku o produljenju primirja donio nakon susreta sa studentskim vođama koji su organizirali dvije velike prosvjedne šetnje kroz Bogotu kako bi pružili potporu miru.

Juan Manuel Santos koji će se ponovo sastati s oporbom i s predstavnicima civilnog društva, vjeruje da će pronaći rješenje za političku krizu koja potresa zemlju otkad je na referendumu odbijen mirovni ugovor s FARC-om.

“Postići ćemo mir. Zauvijek ćemo se riješiti nasilja i vratiti izbjeglice kući (…) ne smijemo propustiti ovu priliku”, istaknuo je Santos.

Kolumbijski predsjednik je dobio Nobelovu nagradu za mir za 2016. zbog svojih napora na zaustavljanju 52-godišnjeg sukoba s marksističkom gerilom.

Komentiraj